donderdag 30 juni 2011

Washed Out - Within And Without


Ik betwijfel of Ernest Greene uit Georgia enkele jaren geleden, toen hij songs in zijn slaapkamer begon te maken, ooit vermoed heeft dat hij op een dag op handen zou worden gedragen door de halve blogosfeer en dat duizenden halsreikend naar zijn debuutalbum zouden uitkijken. Toch is het vandaag zo ver, het debuut Within And Without komt uit op 12 juli via Sub Pop (Beach House, Memoryhouse, Avi Buffalo, CocoRosie, CSS, Fleet Foxes,...) en op 11 juli via Weird World Records (sublabel van Domino).

Ook al bracht Washed Out nog maar enkele - uiteraard wel zeer goede en vrij uitgebreide - EP's uit, andere kopstukken uit de chill wave scene zoals Blackbird Blackbird, Teendaze en Toro Y Moi brachten al veel eerder hun debuut uit. Toch wordt Washed Out nog steeds terecht tot een van de big fishes van het genre gerekend, want het is niet de kwantiteit maar de kwaliteit die in dit spectrum van de muziekwereld geldt. Bovendien wist Washed Out ons koest te houden met de geweldige single Eyes Be Closed en de remixen daarvan (o.a. door Grimes).

De vraag is of Washed Out de tijd die we hem gaven, (want we denken uiteraard allemaal vanuit een egocentrisch wereldbeeld), nuttig gebruikt heeft, om van zijn debuut een ongelofelijk meesterwerk te maken. Deze vraag is zo goed als retorisch want natuurlijk is Within And Without een schandalig geniaal album. Greene kreeg dan ook de hulp van Ben Allen, een naam die u waarschijnlijk niet zoveel zegt, maar deze producer heeft wel Animal collective (Merriweather Post Pavillion), Gnarls Barkley (St. Elsewhere) en Deerhunter (Halcyon Digest) op zijn curriculum vitae staan, drie legendarische albums (en daar mag nu een legendarisch album in wording bij).


Within And Without heeft een soort van natuurlijke schoonheid: je hoort prachtige muziek, maar het is alsof een vanzelfsprekende pracht is, het klinkt nooit geforceerd, integendeel, het is juist zeer subliem en ook wel een beetje minimalistisch. Nu, dat kenmerk is niet abnormaal voor chill wave, maar bij Washed Out is het nog veel sterker. Bovendien vervalt hij niet in een slepende opvolging van songs met dezelfde structuur, maar is zijn album aangenaam gevarieerd qua structuur, maar ook qua orkestratie, luister bevoorbeeld eens naar die prachtige strijkers in Far Away.

Ik ben verliefd op alle nummers, en het zijn allemaal lovers die aandacht vragen, het wordt tijd dat u ze eens goed verwent, zodat deze last deels van mijn schouders valt. Verspreid het woord God's: Within Without is hét album van de zomer.

Tracklist:

1 Eyes Be Closed
2 Echoes
3 Amor Fati
4 Soft
5 Far Away
6 Before
7 You and I
8 Within and Without
9 A Dedication


Geen opmerkingen:

Een reactie posten