maandag 27 juni 2011

autoKratz - Self Help For Beginners


We hebben er twee jaar op moeten wachten, maar eindelijk (sinds 20 juni) is de opvolger van ani-mal er. Self Help For Beginners is de nieuwe electroparel van Londen's hipste duo. autoKratz zit trouwens niet meer bij Kitsuné, maar David Cox en Russel Crank (en hun vrienden) hebben ondertussen hun eigen label genaamd Bad Live opgericht.

Wat is er veranderd sinds 2009? autoKratz is niet meer het kleine groepje dat de hulp van een hip label nodig heeft om bekend te worden. De Londenaren zijn een vaste waarde in de indie synth pop geworden, en dat vooral dankzij enkele onvergetelijke songs op hun vorige album (always more, Can't Get Enough, Stay The Same,...). U mag ze van mij zelfs gerust iconen noemen. Hun zeer herkenbare sound hebben ze alvast gelukkig behouden: prachtige electro met een vrij zachte vocals en een heleboel synths. En ook op dit nieuwe album staan een paar topsongs.


In de eerste plaats denk ik dan aan het geweldige Fireflies, met misschien wel de mooiste melodie van het album. Ook het dramatische Last Light maakt een overdonderende indruk. Daarnaast zijn er ook enkele iets hardere electrotracks. De beste daarvan is zonder meer The Seventh Seal, waarvan de eerste helft verrassend en aangenaam veel als Acid House klinkt, en waarvan de tweede helft in elektronisch orgasme uitmondt (dirty, I know!).

De single Kick en het Boys Noize achtige Skin Machine waren eerder al te horen op de Kick EP van April, maar voor de rest krijgen we veel nieuw en goed materiaal op ons bord. autoKratz kreeg deze keer wat hulp van heren van stand, zoals New Order's bassist Peter Hook (in het prima Becoming The Wraith), Primal Scream gitarist Andrew Innes en producer Jagz Kooner. Toch ging er tot mijn genoegen niets van Autokratz eigenheid verloren.


Wat me ten slotte vooral opvalt, is dat de muziek soms nogal extravert, gepassioneerd en zelfs een tikkeltje agressief klinkt. De vurige cover art past daar mooi bij, al vind ik die laatste niet echt fraai. Wat daarentegen wel bijzonder fraai is is de club banger RISE.

Nog een korte conclusie: They did it again, deze heren mogen zich mijn helden blijven noemen.

Tracklist:

1. Opposite of Love
2. Becoming the Wraith (Featuring Peter Hook)
3. Fireflies
4. Last Light
5. The Seventh Seal
6. Skin Machine
7. Kick (Featuring Andrew Innes)
8. The Fallen
9. My Own Black Heart
10. R.I.S.E.
11. Their Gun

Bonus:

12. Every Little Scar
13. A-Train


The Seventh Seal:

Fireflies:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten