woensdag 22 juni 2011

Aeiou - Space Hymns


Keizer Frederik III van het Heilig Roomse Rijk, patriarch der Habsburgers, Koning van Duistland en Hertog van Oostenrijk liet tijdens zijn regeerperiode (1140-1493) op verschillende Weense gebouwen de afkorting AEIOU aanbrengen. Niemand weet echt wat het juist betekent, maar mogelijkheden zijn: Austria est imperio optime unita (Oostenrijk is het best verenigde keizerrijk), Austria erit in orbe ultima (Oostenrijk voor altijd!), Austriae est imperare orbi universo (Oostenrijk heerst over de wereld) of Alles Erdreich ist Österreich Untertan (De hele wereld is Oostenrijk's onderdaan).


Ik heb geen of Juan Son dit wist toen hij zijn project Aeiou oprichtte, laat staan of hij hierna verwijst, maar nu heeft u toch maar weer wat bijgeleerd. In Ludwig II verwijst hij trouwens naar de Beierse 'sprookjeskoning' die het beroemde Slot Neuschwanstein liet bouwen, dus er is alvast een zekere basisinteresse voor het Heilig Roomse Rijk aanwezig. De Mexicaan Juan Son werd bekend met de rockband Porter, naar het schijnt erg succesvol in Mexico, maar gesplit in 2008. Ondertussen woont Son in de Verenigde Staten, en vond hij de nodige hulp voor zijn debuutalbum Space Hymns bij Blonde Redhead's drumster Simone Pace. Het klikte zelfs zo goed dat Pace nu zowat deel uitmaakt van Aieou.


De muziek is bijzonder veelzijdig: Aeiou kan op een bepaald moment klinken als The Knife (Tiki Torches), Planningtorock (Hippocampus) of CocoRosie. Maar andere tracks bevatten evenzeer prachtige elektronische gitaarfragmenten waardoor Aeiou plots verandert in een indie rockband. In Mr. Owl hoor ik dan weer Joanna Newsom, en El Rancho is zelfs een prachtig Spaans slowed down meesterwerk. De combinatie is in elk geval redelijk uniek, en het geheel is zonder meer erg geslaagd. Nog een laatste pluspunt is Son's zeer interessante androgyne stem. Space Hymns is een bijzonder leuk album, en tot nu toe echt een verborgen parel in het labyrint der indiemuziek.

Space Hymns werd gereleased op 14 juni, het album is verkrijgbaar en streambaar via Bandcamp.

Tracklist:

1.Remember You From The Future 04:25
2.Coffins Floating at Sea 04:30
3.Hippocampus 04:58
4.Tiki Torches 03:17
5.Last Seen 03:13
6.Ludwig II 02:39
7.Vivimos in L.A. 03:40
8.Mr. Owl 04:01
9.Little Prince of Vice 04:19
10.El Rancho 03:1

Hippocampus:




Tiki Torches:



Ludwig II:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten