zaterdag 2 oktober 2010

The Sound Of Belgium: New Beat


Deze week stootte ik op de geweldige teaser van de nieuwe documentaire van filmmaker Jozef Devillé. Helaas is de documentaire nog niet voltooid, maar Devillé werkt er blijkbaar al drie jaar aan. Ik ben alvast erg benieuwd. Mijn interesse werd trouwens niet in het minst gewekt door het onderwerp en tevens de titel van de documentaire: The Sound Of Belgium.

De documentaire belooft over de geschiedenis van de Belgische dance muziek te gaan, een onderwerp dat mij al langer interesseert. Die fascinatie begon in feite eerder dit jaar met een uitgebreid artikel in de muzieksectie van het magazine Humo. In dit artikel probeerde men te achterhalen wie het Belgische genre "New Beat" heeft uitgevonden (ik meen me te herinneren dat we dit waarschijnlijk aan DJ Ronnie te danken hebben, al weet niemand dat echt zeker).


Voor de onwetenden onder u, New Beat beheerste de Belgische underground gedurende de jaren 87 tot en met 89 en is het enigste genre dat wij Belgen ooit onze mouw hebben kunnen schudden. Al moet men niet vergeten dat we tijdens de renaissance natuurlijk ook wel tot de wereldtop behoorden, zelfs op een nog veel hoger niveau dan dat van de New Beat.

U kan New Beat omschrijven als een dance-genre dat is afgeleid uit de New Wave en veel gelijkenissen vertoonde met Acid House maar vooral gekenmerkt werd door het tragere tempo (33bpm). De legende wil dat NB werd uitgevonden toen een DJ per ongelijk het nummer Flash van A Split Second te traag draaide. Deze vertraagde versie werd een echte hit en al snel draaiden Dj's ook andere platen trager.

Originele versie:


New Beat versie:


Hoe dan ook, New Beat verscheen razendsnel maar ze verdween nog sneller, en terecht. Als iets een succes wordt dan springt de commercie er natuurlijk op en daar zat de Belgische jeugd natuurlijk niet op te wachten. Als heren als Eddy Wally en Rocco Granata met hun eigen New Beat-plaat afkomen dan is het logisch dat het genre gedoemd is om uit de gratie van de underground en club-scene te vallen. En als "the cool kids" the niet meer goed vinden, dan volgt de rest. Tegen het einde van 1990 was New Beat zo goed als verdwenen (enkel VTM had dat nog niet goed door).

New Beat leefde nog even door in Frankrijk, Duitsland en Italië maar al snel keerde iedereen terug naar Acid House, een sneller genre waar Nederland en het Verenigd Koninkrijk ook tijdens het NB-tijdperk trouw aan waren gebleven, al versnelden de Engelse dj's gewoon de Belgische platen om ze te kunnen mixen met hun eigen Acid House.
Dankzij New Beat bleef België ook na de ondergang van het genre nog een tijd lang belangrijk in de Europese dance-scene.



Na het lezen van het Humo-artikel deed ik zelf wat opzoekwerk naar New Beat en probeerde ik wat songs op Youtube te vinden. Natuurlijk vind je meteen de meest commerciële tracks met op kop die van de Confetti's, zowat de enige NB-band die de hedendaagse jeugd nog kent. De Confetti's verschenen echter slechts ten tonele nadat het hoogtepunt van het genre al voorbij was en hun tracks zijn van een minderwaardige en commerciële kwaliteit. Het is bizar dat juist deze band voortleeft als hét gezicht van deze muziekstijl. In eerste instantie was ik dus vrij teleurgesteld in het genre dat van België tijdens de late jaren 80 even het coolste land ter wereld maakte.



Gelukkig bleek er ook goede non-commerciële New Beat te bestaan. Na de doorbraak van het genre in 1987 verschenen er in 1988 meer dan 500 NB-platen. Ik moet u niet vertellen dat tussen die hoop een grote hoop rommel zat. Desondanks verscheen er elke week ook wel een degelijke plaat, en een van de succesvolste daarvan is zonder twijfel Hysteria van de band Amnesia.


Amnesia bestond uit Stephan Novak, Bruno Vangarsse, Pascal Pante en Patrick Cools. Hysteria was hun eerste album, en tevens het laatste noemenswaardige album van de groep (hun latere albums zijn zelfs totaal onvindbaar op het internet). Hysteria deed het erg goed in België en had ook veel succes in de rest van Europa. Vooral de single Ibiza werd een grote hit, maar de titeltrack deed het ook niet slecht. Na lang zoeken heb ik de plaat kunnen bemachtigen, en in tegenstelling tot de meeste commerciële rommel op youtube vind ik Hysteria weldegelijk de moeite, ja zelfs erg goed.

Iemand heeft zich trouwens geamuseerd met het maken van New Beat youtube filmpjes waarin een idioot computerhoertje zich sensueel te pletter danst. Het originele Ibiza vind ik helaas niet, maar de Loco Acid Remix komt aardig in de buurt. Het is ook vrij frustrerend dat een of andere gortige discotheek op het Spaanse feestparadijs Ibiza zichzelf Amnesia heeft gedoopt wat leidt tot een haast onomgelijk opzoekwerk op google en dergelijke.



Maar goed, als ik zo een album hoor wens ik dat ik twintig jaar vroeger geboren was. Dan zou ik zelf elk weekend in de Bocaccio of de Ancienne Belgique(Antwerpen)ronduit belachelijk staan dansen (zie onder) op de trage, monotone maar geweldige beats. Maar dan zonder het overmatige drugsgebruik.
In de nummers (zeg gerust schijven) op Hysteria herken je gemakkelijk de grondbeginselen van de (industriële) electro van vandaag. Zelfs Vitalic himself is een New Beat fan.



Hoe dan ook, het is spijtig dat de jeugd van tegenwoordig amper nog weet wat New Beat is, ik hoop dat de documentaire van Devillé daar wat verandering in zal brengen, misschien kunnen de heren en dames van Canvas ze eens uitzenden? Ik zou hen dankbaar zijn. Maar we zullen eerst maar eens afwachten of de documentaire ooit afgeraakt.

Ten slotte krijgt u nog de hilarische videoclip voor Touch My Body van Boy Toy cadeau. U moet weten dat sommige New Beat producers de erotische losbandigheid trachten te promoten, dat resulteerde dan ook in clips als deze:



Och en waarom niet nog zo een belachelijk computerhoertje:



Meer Informatie over New Beat:

New Beat, A Musical Phenomenon
Belgian New Beat

Meer informatie over The Sound Of Belgium: http://tsob.be/

2 opmerkingen:

  1. fuck yeah zo moeten geschiedenislessen zijn :D
    nee, heel interessante uiteenzetting jom. hoop dat het genre terug wat meer tot leven komt, en niet alleen op underground acid feestjes komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "From here to Eternity" Het 2de album van Amnesia is te koop op itunes.
    Het album is uitgebracht in 1990. Jammer genoeg gingen ze toen de commerciëlere toer op.

    BeantwoordenVerwijderen