vrijdag 22 oktober 2010

Warpaint - The Fool


Het einde van de werkweek is aangebroken, en dus is het hoog tijd om het muzikale hoogtepunt van deze koude oktoberdagen bekend te maken.

Sinds hun debuut EP van begin 2009 werd er reikhalzend uitgekeken naar het eerste album van Warpaint. The Fool zal komende maandag, 25 oktober 2010 gereleaset worden, ondertussen is het echter al in mysterieuze omstandigheden in de ipod van menig muziekliefhebber beland.

Warpaint is een kwartet uit L.A. dat volledig uit vrouwen bestaat, met name: Jenny Lee Lindberg (vocals / bass), Emily Kokal (vocals / guitar), Theresa Wayman (vocals / guitar) en Stella Mozgawa (drums). In het verleden is deze line-up al meermaals gewijzigd.

Hun succes is makkelijk te verklaren. Eerst en vooral is er de prachtige samenzang tussen drie zachte (maar bij tijden erg krachtige) vrouwenstemmen, al is er duidelijk een hoofdstem. Vervolgens zorgen de instrumenten voor een dromerige sfeer, zonder helemaal over te gaan in dream pop. Tenslotte vindt je in Warpaint nog vele andere verslavende invloeden zoals shoegaze, psychedelica en elektronica.


The Fool begint met het wondermooie Set Your Arms Down. Lekker langzaam, maar toch intens en begeleid door geweldige gitaarriffs is dit een uitstekende opener.
Maar u bent nog lang niet verlost van de overvloedige schoonheid, zo doen de nostalgische gitaren in de titeltrack me denken aan The Stone Roses' meesterlijke song I Wanna Be Adored.
Undertow, de track die u hieronder gratis kan downloaden heeft de sterkste melodie van het hele album al kan ik het niet nalaten om die van Baby ook mee te zingen. Baby is wel een beetje een buitenbeentje, het is een zeer rustige en akoestische track, maar gelukkig een van het goede soort.

In Shadows gaat het er iets wilder aan toe, vooral in de zangpartijen gaan gooien de dames hun stembanden volledig los op het toppunt van de verschillende crescendo's die u hierin terugvindt.

Ik kan besluiten dat u op het The Fool geen middelmatige songs zal vinden, laat staan een slechte. Misschien is het wel het beste album van oktober.
Ondertussen heeft de band al geopend voor Yeasayer en The xx. Op 30 oktober kan u Warpaint bezichtigen in de Botanique, tot mijn grote spijt kan ik daar zelf niet bij zijn.

Tracklist:

01 Set Your Arms Down
02 Warpaint
03 Undertow
04 Bees
05 Shadows
06 Composure
07 Baby
08 Majesty
09 Lissie’s Heart Murmur













Geen opmerkingen:

Een reactie posten