maandag 11 oktober 2010

Concertgids november 2010


Deze concertgids houdt rekening met concerten in:
-Botanique (Brussel)
-Koninklijk Circus (Brussel)
-Ancienne Belgique (Brussel)
-Vorst Nationaal (Brussel)
-Sportpaleis/Lotto Arena (Antwerpen)
-Trix (Antwerpen)
-Muziekodroom (Hasselt)
-Vooruit (Gent)
-Het Depot (Leuven)
-STUK (Leuven)
-De Kreun (Kortrijk)
- e.a.

2 november: Xiu Xiu, Zola Jesus en Former Ghosts @ De Kreun: De hoofdact is Xiu Xiu, het solo-project van Jamie Stewart. Ik ken hem vooral van zijn prachtige experimentele electro-popsong "Dear God I Hate Myself". Hij wordt tevens gesteund door de geweldige Zola Jesus, die eerder dit jaar de magnifieke Stridulum EP uitbracht. En dan is er ook nog Former Ghosts, hun album ligt deze week klaar om beluisterd te worden, veel weet ik er nog niet van, maar ik heb alvast veel goede dingen gehoord. 10 euro in vvk.





3 november:
Tame Impala @ Botanique: Volgens de Vlaamse media de revelatie van Pukkelpop 2010, ik vond ze minder sterk dan op hun album Inner Speaker, maar misschien was ik wat moe. Hoe dan ook, het publiek volgt de media en dus is het concert van deze psychedelische rockers al uitverkocht. Het voorprogramma is de Franse band My Bee's Garden, mij volstrekt onbekend.



3 november: We Have Band + De Jeugd Van Tegenwoordig @ Vooruit: Ik zag We Have Band inmiddels al in de Botanique en op Pukkelpop dit jaar, beide keren gaven ze een spetterend optreden. Dit trio maakte dan ook een geweldig gelijknamig debuutalbum vol sprankelende electro-pop. De Jeugd Van Tegenwoordig behoeft geen uitleg neem ik aan? Tickets kosten 19,5 euro in vvk.



9 november: The Boxer Rebellion @ AB: Deze fenomenale rockgroep bracht vorig jaar hun tweede album genaamdUnion uit, het belandde op een hoge plaats in mijn top 40 albums van 2009. Volgend jaar zullen ze trouwens hun derde album uitbrengen. Mijn tickets zijn alvast besteld (12 euro in vvk). Het voorprogramma is de Belgische band Bacon Caravan Creek, nog nooit van gehoord.



15 november: M.I.A. @ Trix: Ik neem aan dat het project van Maya Arulpragasam geen uitleg behoeft, er is immers over geen enkele artieste zoveel geschreven en gesproken door de alternatieve pers als over haar en haar nieuwe controversiële album /\/\/\Y/\. Tickets kosten 27 euro in vvk.



15 november: Vampire Weekend @ Vorst Nationaal: Vampire Weekend bracht met Contra wellicht een van de meest gehypte en meest geliefde albums van dit jaar uit. De Vlaamse jeugd is er alvast uitermate verzot op, en dat was te merken bij hun optreden op Werchter 2010. Wonder boven wonder zijn er nog steeds tickets, die kosten wel 31 euro in vvk.




16 november
: Lissie @ AB: Dit meisje uit Texas bracht met Catching A Tiger een zeer goed debuutalbum uit en werkt zich daarmee op als een van de belangrijkste beloftes binnen de americana/country pop. Tickets kosten 12 euro in vvk.



17 november: Mark Ronson & The Business Intl. @ AB: Mark Ronson zal altijd in één adem genoemd worden met Amy Winehouse, hij werd immers wereldberoemd door haar gigantische succesalbum Back To Black album te producen. Inmiddels heeft hij al voor vele andere popartiesten geproducet maar af en toe maakt hij ook iets voor zichzelf. Zo kwam afgelopen maand zijn derde album (Record Collection) uit, deze bevat enkele niet misse popsongs, waaronder het hitje Bang Ban Bang. Aangezien Ronson vooral een producer is en dus héél veel gastartiesten inroept vraag ik mij af hoe dat live gaat overkomen, hij kan ze onmogelijk allemaal meenemen. Tickets kosten 23 euro in vvk.



17 november: Yelle @ AB: Deze franse artieste kent u allemaal van die vreselijke hit 'A Cause Les Garçons' of wegens haar samenwerking met The Crookers (Cooler Couleur). Maar Yelle heeft veel meer en veel betere dingen gemaakt, ze is niet voor niets een protégé van Kitsuné. Ondertussen bevestigt ze haar rol als de grande dame van de Franse electro-pop. Tickets kosten 12 euro in vvk.



17 november: Villagers @ Botanique: Voor mij dé revelatie van Pukkelpop 2010, deze heren uit Ierland maken bloedmooie indie folk-rock, luister maar naar hun debuut Becoming A Jackal en u weet wat ik bedoel. Het voorprogramma is de Belgische folkband Moon On Earth. Tickets kosten 13 euro in vvk.



18 november: 65daysofstatic @ Botanique: Naast of eigenlijk met Mogwai beschouw ik 65daysofstatic als de beste post-rock band ter wereld. Dit jaar brachten ze een nieuw onbeschrijfbaar goed album uit, genaamd We were exploding anyway. De groep combineert IDM elektronica met post-rock wat leidt tot waarlijk orgastische muziek. Het voorprogramma wordt verzorgd door de eveneens Britse bandjes Nedry (Trip Hop) en Tall Ships (Rock). Tickets kosten 16 euro in vvk. Ik ben zeker van de partij.



18 november: Black Rebel Motorcycle Club @ Muziekodroom: Het donkergekleede Amerikaanse trio komt Limburg op haar grondvesten doen daveren met hun stevige maar er degelijke rockmuziek. Op Pukkelpop leverden ze alvast een puik optreden, al werd dat naderhand overschaduwd door de dood van de vader/geluidsman van de bassist. Tickets kosten 14 euro in vvk.



19 november: Anne Clark @ Vooruit: Anne Clark is een icoon van de New Wave en de jaren 80. U kent haar vast van haar hits Sleeper In Metropolis en Our Darkness. Maar zelfs in 2008 maakte deze geweldige dame nog een ongelofelijk goed album, The Smallest Acts Of Kindness. Zelf ben ik vorig jaar enorm verslaafd geraakt aan haar muziek. Anne Clark is een van de beste artiesten van onze tijd en ik vind het waarlijk doodjammer dat ik waarschijnlijk niet in Gent ga geraken die dag. Het voorprogramma wordt verzorgd door het Belgische band Luna Twist die ook uit de jaren 80 afstammen. Tickets kosten 22,75 euro in vvk.



19 november: Chromeo @ Botanique: Het Canadese electro-pop duo bracht deze zomer een superieure dance-plaat genaamd Business Casual uit. Verder leverden zij recent een bijdrage aan de geweldige single Barbra Streisand van Duck Sauce (A-Trak en Armin Van Buuren). Voorts blijven ze het enige succesvolle Joods-Arabische duo ter wereld. Tickets kosten 14 euro in vvk.




20 november:
The Tallest Man On Earth @ Botanique: De Zweed Kristian Mattson deed in zijn eentje een snikhete en overvolle Chateau het zwijgen toe. De langste man op aarde brengt zeer mooie indiefolk uit zijn nieuwe album The Wild Hunt. Het voorprogramma is de Zweedse band Idiot Wind. Het concert is uitverkocht.



21 november: The National @ AB: The National was een van de weinige goede bands op de Main Stage van Pukkelpop dit jaar. Zij brachten een prachtige performance, al waren velen niet te spreken van het vrij arrogante gedrag van zanger Matt Berninger. The National bracht dit jaar het bejubelde High Violet album uit. wij Belgen houden wel van bloedmooie rock en dus is het concert al lang uitverkocht. De special guest is Phosphorecent uit Brooklyn.



23 november: Two Door Cinema Club @ Botanique: Dit jonge Noord-Ierse bandje verrasten vriend en vijand (als ze die al hebben) met hun geweldige debuut Tourist History. Bovendien zetten ze op Pukkelpop de Club in vuur en vlam. Het voorprogramma is het Britse Chapel Club. Het concert is uitverkocht.




23 november:
Goldfrapp @ AB: De engelse electro-diva Alison Goldfrapp komt met haar band de show stelen in de AB. In de Marquee maakte het showgehalte immers een belangrijk onderdeel van het optreden uit. Goldfrapp releasete dit jaar het langverwachte disco-album Head First. Haar eerste twee albums zijn eerder hardere electro-pop. Maar verwacht u dus deze maal maar aan veel roze en glamour. Live klinkt het alvast niet slecht. Het concert is uiteraard al uitverkocht.



24 november: Spot On Denmark: Efterklang, Chimes & Bells, e.a. @ AB: Denemarken is net zoals Zweden een van de meest toonaangevende indie-landen van de wereld. Daarom Laat de AB u kennis maken met enkele beloftevolle artiesten. De bekendste is Efterklang, het debuut van Chimes & Bells heb ik vorige week nog goedgekeurd en The Kissaway Trail en Cody ken ik voorlopig nog niet. Al dat moois kan u bezichtigen voor slechts 12 euro in vvk.





25 november: Crystal Castles @ Trix: CC is zonder twijfel de beste en belangrijkste noise pop band ter wereld. Dankzij haar wervelende elektronica en artistieke gekrijs heeft deze band een enorme invloed op jonge bands in Canada en Engeland maar ook elders in Europa. Dit jaar bracht CC nog haar gelijknamige ofwel titelloze tweede album uit. Dit leidde tot veel verwarring aangezien het debuutalbum ook al gewoonweg geen titel had gekregen. Gelukkig is het tweede album van hetzelfde torenhoge niveau als het eerste. Tickets kosten 18 euro in vvk.



25 november: A Place To Bury Strangers @ De Kreun: Deze Amerikaanse shoegazeband bracht in 2009 met Exploding Head een van de allerbeste albums aller tijden uit. Ook hun debuut was van uitstekende kwaliteit. Ik ben totaal verzot op deze band. Kortrijk was dan ook nog nooit zo ver weg. Gelukkig zag ik deze band al eens eerder op Pukkelpop. Tickets kosten slechts 14 euro. Indien iemand vervoer heeft: ik wil mee!



27 november: Foals @ Botanique: Foals is een van de beste rockgroepen van onze tijd. Hun optreden in de marquee van Pukkelpop was zonder twijfel de numero uno van he festival. Live zijn deze heren dus nog sterker dan op hun prachtige albums. Het laatste daarvan, Total Life Forever, is een van de hoogtepunten van afgelopen voorjaar. En het Belgische publiek weet dat ook, want het concert is uitverkocht. Het voorprogramma wordt verzorgd door de Britse electro-pop band The Invisible.



27 november: Autumn Falls: Caribou, Beach House en Junip @ AB: Zonder twijfel de beste avond van het mini-festival van de Brusselse muziekhuizen. Zowel Caribou als Beach House als Junip brachten ongelofelijk goede albums uit dit jaar. Bovendien heb ik zowel Beach House als Caribou dit jaar al tweemaal gezien, en dat zorgde voor vier super-optredens. Naast deze drie grote namen is er er ook nog Sleepy Sun, een Amerikaanse psychedelische rockgroep. Tickets kosten 18 euro in vvk.







29 november: Kings Of Leon @ Sportpaleis Antwerpen: Wellicht het grootste concert van dit lijstje. Zij zijn dan ook de enigste groep die genoeg bekendheid heeft bij het grote publiek om het sportpaleis te doen vullen. Wegens het semi-verbod aan min-zestienjarigen kwam het concert bovendien al meermaals in de media terecht. Kings Of Leon brengen overigens rond deze tijd hun nieuwe album Come Around Sundown uit. Het klinkt zeer zeker niet slecht. Maar prijzen van 50 tot 60 euro, dat is misschien toch wat te hoog voor de echte indie-fan. Toch is het concert uitverkocht, als u gaat kan u zich dus verwachten aan een horde tienermeisjes, stuk voor stuk tot over hun oren verliefd op de niet onknappe bandleden, en bovendien klaar om Sex On Fire mee te brullen op allerlei ongepaste momenten.



29 november: Marina And The Diamonds @ Vooruit: Deze jonge Grieks-Welshe pop-prinses brak dit voorjaar lichtjes door met haar debuutalbum The Family Jewels, maar was met haar geslaagde EP's daarvoor ook al bekend bij het alternatieve milieu. Na haar Pukkelpop-doortocht liggen de Belgische wegen helemaal voor haar open. Tickets kosten 23 euro in vvk.



Zoals u ziet is november een gestoord goede naam. Ik word er bijna depressief zijn, als ik besef hoeveel ik zal moeten missen.
Overigens blijkt de invloed van Pukkelpop op het Belgische concertleven weeral enorm, en men mag er zeker van zijn dat de revelaties van Pukkelpop 2010 volgend jaar op Werchter zullen verschijnen.
De AB heeft verrassend veel moois in petto maar zoals altijd spant de Botanique de kroon en blijft ze veruit het beste muziekpaleis van België.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten