donderdag 7 oktober 2010

Crystal Fighters - Star Of Love


Weer een succesverhaal van Kitsuné: de Spaanse dance-band Crystal Fighters.
Bijna een jaar geleden brachten deze kristalvechters hun single die u waarschijnlijk kent onder de naam "I Love London" uit. In het alternatieve en niet zo alternatieve milieu kende deze song een instant succes, en niet het minste in het Verenigd Koninkrijk zelf. Zo belandde deze hit vlot in de begeerde Kitsuné Compilation 8.

Maar ook daarvoor al deed Crystal Fighters het erg goed met de song Xtatic Truth, die op Kitsuné Compilation 7 verscheen. Deze twee "schijven" maken dan ook het kroon-onderdeel uit van de debuutplaat Star Of Love (uit sinds 8 oktober).

De Spanjolen krijgen met deze belangrijke release concurrentie van de Australische dance-band Bag Raiders. Ook die laatsten brengen rond deze tijd hun debuut uit, en ook over deze plaat kan ik erg positief zijn. Maar terwijl Bag Raiders misschien niets vernieuwend brengt, doet Crystal Fighters dat wel. Al kan CF dan weer wel niet rekenen op een fantastische gastzanger als Dan Black (in de geweldige song Sunlight).


Maar goed, de ster van de liefde. Crystal Fighters (Sebastian, Laure, Mimi, Gilbert en Graham) maakt fantastische indie-dance. Dat hoort u al meteen met Solar System, al beschouw ik deze track eerder als soort opwarmer voor wat nog zal komen. Ze verbleekt dan ook bij Xtatic Truth, voorzien van een soort banjogeluid, of is het een speciale Baskische gitaar? Hun zelf-definitie liegt er niet om: "We make fast dance music with Basque instruments, synthesizers and our voices." Dit is exact wat u te horen krijgt.

Maar variatie wordt hoog in het vaandel gedragen, zo is I Do This Every Day eerder een trash song à la Switchblade of Crystal Castles. Maar daar houdt de vergelijking met die andere kristalliefhebbers op.
Champion Sound is weer iets totaal anders, het geluid van een winnaar, klopt weer als een...koe. Kloppen als een koe? Ach waarom niet.

U zou CF ook kunnen omschrijven als folktronica, wat erg duidelijk wordt in Plage of At Home. Of een synth-electro-pop-band (In The Summer, With You). En ze wagen zich zelfs aan Drum & Bass in Swallow, maar voor één keer is het echt niet slecht, het is dan ook geen pure D&B.

Star Of Love is een roetsjbaan waar u telkens nóg een keer in wilt wegens dat onvoorstelbaar leuke ritje. Voor mijn part maakt Crystal fighters de verwachtingen meer dan waar. Ja zelfs meer dan Bag Raiders.

I Love Crystal Fighters!


Tracklist:

1. Solar System (3:54)
2. Xtatic Truth (3:36)
3. I Do This Everyday (3:42)
4. Champion Sound (Alt. Version) (3:22)
5. Plage (3:49)
6. In The Summer (3:53)
7. At Home (5:01)
8. I Love London (2:44)
9. Swallow (4:28)
10. With You (4:19)
11. Follow (3:11)







1 opmerking:

  1. ps: you wrote crystal castles the last time...
    je mag mijn comment verwijderen als jij jezelf hebt verbeterd :)

    BeantwoordenVerwijderen