O Tempora, O Mores! De nieuwe regering van Nederland, gevormd door het liberale VVD het Christen-Democratische CDA en met de gedoogsteun van het extreem-rechtse PVV heeft in zijn regeerakkoord bepaald dat vanaf de jaarlijkse subsidie (31 miljoen euro) voor het Muziekcentrum van de Omroep in 2010 met 8 miljoen en in 2014 met 16 miljoen euro zal worden afgebouwd. Vanaf 2015 zal het MCO gewoonweg geen subsidie meer ontvangen.
So what, denkt u misschien. Maar het MCO herbergt het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Metropole Orkest en het Groot Omroepkoor. Alle vier deze instellingen zijn van wereldklasse, met op kop het Radio Filharmonish Orkest. Deze staat momenteel onder leiding van de grote Jaap Van Zweden, en had in het verleden ook al enkele van de beste dirigenten die ooit de aardbodem bewandelden (o.a. Bernard Haitink, de beste Mahler-dirigent ooit). De meeste mensen kennen vooral het Concertgebouworkest, dat dit jaar nog als beste orkest ter wereld werd uitgeroepen. Het Radio Filharmonisch Orkest opereert eigenlijk op hetzelfde niveau, maar het speelt meer in het binnenland, het wijkt vaker af van het klassieke repertoire en het waagt zich van tijd tot tijd met verve aan zelden gespeelde stukken. Daardoor stijgt hun waarde tot iets wat men "onschatbaar" noemt. Het Radio Filharmonisch Orkest is een van de besten op deze planeet, en de verdwijning ervan is een ware catastrofe.
Ook de Radio Kamer Filharmonie heeft een traditie om trots op te zijn. Het is een feite een kamerorkest en symfonie-orkest in één. Het kan zich uitbreiden of verkleinen naar gelang de aard van het gespeelde stuk. Ook dit orkest staat onder leiding van Jaap Van Zweden maar het heeft ook een aantal gastdirigenten waaronder onze eigen topdirigent Philippe Herreweghe (Collegium Vocale e.a.). Dit orkest beperkt zich eerder tot het klassieke genre.
Het Metropole Orkest is dan weer het grootste Jazz en poporkest ter wereld, onder leiding van de Amerikaan Vince Mendoza, die maar liefst driemaal een Grammy Award won.
Tenslotte is er het Groot Omroepkoor, bestaande uit 74 professionele zangers. Het werkt vaak samen met de beste orkesten ter wereld waaronder het Concertgebouworkest, Concerto Köln en natuurlijk het Radio Filharmonisch Orkest.
Buiten deze vier prachtige instellingen beheert het MCO ook nog eens een eigen muziekbibliotheek die men ook digitaal kan raadplegen. De bibliotheek in Hilversum bevat ongeveer 350.000 titels en bestrijkt de gehele Westerse muziekgeschiedenis. Niet alleen klassieke muziek, maar werkelijk alle genres zijn er vertegenwoordigd.
Maar goed als de Nederlandse overheid ophoudt met het MCO te financieren houdt deze ongetwijfeld op te bestaan. De muziekcollectie van de bibliotheek zal verloren gaan en drie top-orkesten en het top-koor zullen gewoonweg verdwijnen. Ik begrijp dat de overheid, zoals alle overheden dezer dagen, flink moeten besparen, maar dit is toch wel een erg drastische stap.
Nederland tekent met besluit zijn eigen culturele zelfmoord, laten we hopen dat de toekomstige Belgische regering hun voorbeeld niet volgt. Er breken alleszins magere jaren aan voor de Europese culturele wereld, en ik zie het lede ogen en een bang hart aan.
Het MCO heeft op haar website een pagina opgericht waar u uw verontwaardiging kan laten horen. Ondertussen zijn er al 12.500 reacties binnengestroomd uit Nederland en België, maar ook uit de rest van de wereld. Maar de reactiestroom blijft duren. Het is dan ook verwonderlijk dat ik hierover niets vernam via De Standaard Online. De zwangerschap van een VTM-omroepster is blijkbaar wel belangrijk genoeg.
Who’s In???
-
One night I was thinking…thinking about how awesome our family is. I’m
sure many other people feel the same way about theirs and maybe I’m a
little partia...
korallreven - as young as yesterday
-
new dream pop sounds from sweden's korallreven in the form of 'as young as
yesterday'. taken from their debut album 'an album' which was released
earlier ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten