woensdag 16 juni 2010

British lads and their guitars.


Er zijn het laatste decennium ontelbaar veel Arctic Monkeys-achtige rockbandjes uit de grond gestampt. Ze zijn niet slecht, maar waarom zou men ernaar luisteren als het origineel toch beter is?

Dat telt niet voor 22-20s. Ze klinken dan ook niet helemaal gelijk Arctic Monkeys. Maar het is ongeveer dezelfde stijl en ze komen uiteraard ook uit Engeland.

In 2003 werd de band onder de huidige naam gesticht, in 2004 volgde hun gelijknamige debuutalbum maar in 2006, na het opzeggen van enkele optredens (waaronder Pukkelpop), officieel wegens ziekte, werd de band ontbonden. De split was vriendschappelijk volgens de leden zelf maar er deden uiteraard roddels de ronde over interne strubbelingen.

Twee jaar later bleek de band in het geheim onder de naam Bitter Pils de Engelse natie te doorkruisen. Niet veel later verscheen nieuw materiaal en deze maand (juni 2010) komt het nieuwe tweede album Shake/Shiver/Moan uit in den Vereenigden Staeten der Amerikaenen. De releasedata voor Het Groot Brittanischen Reich en de rest van Europa zijn echter tot nader order onbekend.


Shake/Shiver/Moan is een mooi staaltje Britse indierock. Zanger Martin Trimple heeft een aangename stem, een beetje gelijkend op die van Alex Turner, maar hij klinkt toch iets volwassener. En dat geldt ook voor de muziek.
Intro Hearts On A String is een nogal klassiek aandoend nummer, niettemin een sterke opener.
Bitter Pils is van een heel ander kaliber, het doet me denken aan de oude Killers (toen ze nog goed waren) maar het is dan ook een langzame track. Dat geldt ook voor de bloedmooie afsluiter Morning Train.

Vervolgens vliegen de lads er stevig in met Talk To Me en Ocean, het zwaardere drum en-gitaarwerk wordt bovengehaald.

In het midden bevinden zich de sterkste nummers, Latest Heartbreak en 4th Floor. Het klinkt strak en afgewerkt maar het ruige is nooit ver weg.
96 to 4 is daarentegen helaas enkel CD-opvulling.
Gelukkig wordt dit hiaat vakkundig weggewerkt door Let It Go, een potentiële Studio-Brussel-hit.

Rock zoals u en ik het graag horen, puur.

Tracklist:

01. Heart On A String [05:08]
02. Bitter Pills [03:43]
03. Talk To Me [02:59]
04. Ocean [02:57]
05. Latest Heartbreak [03:50]
06. Shake, Shiver And Moan [05:05]
07. 4th Floor [03:57]
08. 96 To 4 [03:26]
09. Let It Go [03:46]
10. Morning Train [03:39]



Geen opmerkingen:

Een reactie posten