zondag 8 januari 2012

Molly Nilsson - History

Ik voel me hopeloos outdated om over een release van vorige jaar te praten, maar zoiets is onvermijdelijk in de eerste weken van januari. Bovendien is het heel erg rustig bij het ontwaken van 2012, maar vrees niet, daar zal spoedig verandering in komen. Tenslotte is dit album nog geen maand oud!

History is alreeds het vierde album van de Zweedse artieste Molly Nilsson, vroeger blijkbaar bekend als White Bread. Ondanks die vier albums is Nilsson nog steeds niet gezegend met een wikipediapagina, of we hierdoor mogen besluiten dat haar muziekcarriere een flop is lijkt me nochtans een stap - of zeg maar een goede kilometer - te ver. History klinkt immers bijzonder goed, en toen het vorige maand uitkwam was het het album van de week op Rough Trade, alleszins volgens label Dark Skies Association.

Nilsson's stem lijkt ongelofelijk hard op die van Zola Jezus, maar we kunnen haar moeilijk van na-aperij beschuldigen gezien zij al langer in het vak zit. Haar stijl in het algemeen heeft trouwens ook wat weg van Zola Jesus, veel synths, hier en daar electro-pop, maar toch ook underground en van tijd tot tijd lekker experimenteel. Mijn favoriete track I Hope You Die doet me daarenboven erg aan de geweldige John Maus en zijn briljante album We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves denken. Maus' invloed komt zelfs meermaals boven water drijven in de andere songs. Dat is geen verrassing gezien de twee al hebben samengewerkt, wie weet is Maus zelfs meer door Nilsson beïnvloed dan omgekeerd, al heeft Maus wel degelijk een wikipediapagina...

Zodra er een beat in zit, drijft Nilsson verder weg van Jesus en wordt de plaat wat luchtiger, dit zorgt voor een goed gebalanceerd en erg aangenaam album. Noem Nilsson voortaan gerust de vrouwelijke en Europese versie van John Maus. Dat is een bijzonder groot compliment.

Tracklist:

1. In Real Life
2. You Always Hurt The One You Love
3. I Hope You Die
4. The Bottles Of Tomorrow
5. Hiroshima Street
6. Intermezzo: The Party
7. Hotel Home
8. City of Atlantis
9. Qwerty
10. The Clocks
11. Skybound


Geen opmerkingen:

Een reactie posten