vrijdag 27 januari 2012

Chairlift - Something


Probeert u eens de biografie van het Brooklynite duo Chairlift te lezen op hun site? Het is minstens even "unlesbar" als Mein Kampf. Nochtans brachten Caroline Polacheck en Patrick Wimberley een van de betere albums van de week uit. Something kwam op 24 januari uit in de VS via het grote Columbia Records (Band Of Horses, The Vaccines, Peter Bjorn and John, Cults,...) en op 23 januari in de UK via het charmante Young Turks (SBTRKT, John Talabot, The xx, Glasser, Holy Fuck,...).

Something is het tweede album van de band, en het eerste sinds membre-fondateur Aaron Pfenning de band in 2010 verliet. Dat verlies lijkt de band echter allerminst kwaad te hebben berokkend. De nieuwe plaat is een bijzonder fraai staaltje indie pop naar mijn hart. Opener Sidewalk Safari gooit meteen alle remmen los en is een perfecte single, desondanks is die eer enkel weggelegd voor het evenzeer fantastische Amanaemonesia (2011) en Met Before. Soms doet hun sound wat denken aan John Maus, maar Caroline's stem en de opgewekte beats hebben meer een poppy effect als Summer Camp of Class Actress,... wellicht nog beter. Chairlift is duidelijk niet aan haar proefstuk toe.

Helaas is het geen perfect album geworden, ik heb het met name over het gedrocht met de naam Cool As Ice, zo waar een walgelijke ballad die niet mis zou staan op het Eurovisiesongfestival. Maar laten we voor de rest toch vooral focussen op de vele positieve troeven van Something: subtiel, verfrissend, verrassend catchy en erg opbeurend. Weg met de prinsessen van het plebs, dit is hoe pop in de 21ste eeuw hoort te klinken. Tijd voor wat heerlijke indie-onderdrukking!

Tracklist:

1. Sidewalk Safari
2. Wrong Opinion
3. I Belong In Your Arms
4. Take It Out On Me
5. Ghost Tonight
6. Cool As A Fire
7. Amanaemonesia
8. Met Before
9. Frigid Spring
10. Turning
11. Guilty As Charged


Geen opmerkingen:

Een reactie posten