vrijdag 6 januari 2012

Esperanza - Esperanza

'La esperanza es el sueño del hombre despierto.' Hoop is een ontwaakte droom oftewel 'hope is a waking dream'. Deze spreuk komt van Artistoles, naast Socrates en Plato de invloedrijkste filosoof van de Griekse oudheid - en laten we eerlijk zijn ook van de Romeinse oudheid en tot lang daarna. Misschien zelfs tot Thomas van Aquino... Maar laten we deze discussie hierbij beëindigen voordat ik u finaal zou doodergeren. Het draait hier immers rond muziek en niet filosofie, al zijn Erato en Kalliope wel degelijk zussen.

Esperanza laat ons met deze spreuk weten waar haar naam vandaan komt, maar daarmee weten we niet meteen veel over de groep zelf. In feite bestaat deze uit drie Italianen. Drie Italianen met een Spaanse bandnaam, geïnspireerd door een Griekse filosoof en dat alles onder een Duits label. European much? Dat label, met name Gomma, mag er overigens best wel wezen. Onder haar rangen telt het artiesten als MUNK, Moullinex en Golden Bug.

De heren Italianen hebben bovendien vorige maand hun fantastische eponieme debuutalbum afgeleverd. Het is behoorlijk afwijkend van de italo-disco stijl van bovenvermelde artiesten. Esperanza heeft een zwak voor R&B samples, Detroit Techno, synths, psychedelica uit de jaren 70 en Italiaanse melodieën. Makkelijke muziek is het alvast niet, het doet zelfs een beetje denken aan Gold Panda en Clams Casino. Zoals u al kon raden (indien u deze artiesten zou kennen tenminste) is hun muziek voornamelijk instrumentaal, al krijgen we wel de guest vocals van Banjo & Freakout te horen.

Maar als u deze artiesten inderdaad kent, dan zal u eveneens weten dat zij praktisch onvergelijkbaar zijn wegens hun enorme originaliteit. Ook Esperanza is zo een vernieuwend buitenbeentje. De muziek klinkt spannend, verbijsterend en fris maar niet al te wereldvreemd. Esperanza is weggelegd voor de bescheiden avonturiers onder ons, zij die zich in het heelal der vreemde maar oh zo interessante geluiden en stijlen wagen. Het album is waarlijk als een droom, getransformeerd in hoop en klaar om in volle glorie uit te barsten. Absolute aanraders zijn Wasting Our Time, Whale en Ink.

Esperanza is even hip als de nieuwe grondwet van Hongarije een verkrachting van de mensenrechten is. Zo heb ik ook even weer wat politieke incorrectheid kunnen binnensmokkelen, voor ik u uitstuur om het woord van de hoop te verspreiden.

Tracklist:

1) Wasting Our Time 3:29
2) Sirena 3:59
3) Aliante Giallo 4:25
4) Hanamachi 5:54
5) Fiore 4:53
6) Jaipur 6:59
7) Whale 6:56
8) Ink 4:52
9) Harp 3:33


E S P E R A N Z A - Esperanza [ALBUM] by E S P E R A N Z A

Geen opmerkingen:

Een reactie posten