dinsdag 15 november 2011

White Russia - O Jerusalem

Het is van de zomer 2010 geleden dat White Russia in the picture kwam met hun song Charmless State. Een dik jaar later staat het Londense duo op het punt om hun debuutalbum O Jerusalem te releasen via L'Agenda Records (op 28 november).

Het concept van de band is hetzelfde gebleven, Marina Elderton verzorgt de 'haunting' en organische vocals terwijl Benjamin Bufton zich bezig houdt met de electro. Het resultaat is vrij duistere en underground electro pop. Sommige blogs vergelijken Marina met Ellie Goulding, maar dat is totaal uit de lucht gegrepen, White Russia is zeker geen vrolijke en quasi-lichthoofdige bedoening. Zelf zie ik veel meer parallellen met Iamamiwhoami, qua muziek en qua zang. En soms zelfs (in mindere mate) met Fever Ray.

White Russia houdt het graag mysterieus, maar heeft ook een goed oog voor catchy electro pop, zoals de uitstekende song Warfare. De electro op O Jerusalem klinkt vaak semi-industrieel, met erg zware synths en af en toe een beat. De muziek past dan ook veel beter in een Duitse of Scandinavische context dan bij London. Kissy Kissy Cut Her doet dan weer erg veel aan Gang Gang Dance denken.

Toch komt er af en toe een onvermijdelijke 80's invloed tevoorschijn, het beste voorbeeld hiervan is het leuke China Heart. De interessantste nummers blijven desondanks de meest obscure: het bekende Charmless State is nog steeds een sterkhouder. Daarnaast zijn het IDM-achtige Videoela en het psychedelisch-industriële Nebula niet te verwaarlozen.

O Jerusalem is een prima debuut, maar soms mis ik nog een kleine extra 'touch' die ervoor zorgt dat het waanzinnig goed wordt. Dat is misschien iets voor het volgende album? Met dit album kan het duo alleszins de nodige naambekendheid verwerven.

Tracklist:

1. The Solution
2. O Jerusalem
3. Charmless State
4. Warfare
5. Nebula
6. Butcher The Innocent View
7. Kissy Kissy Cut Her
8. China Heart
9. Vidoleoela
10. Jenzat








Geen opmerkingen:

Een reactie posten