donderdag 10 november 2011

Wax Idols - No Future

Ik hou niet van klassieke Punk, het punk-imago en de bijhorende filosofie mogen dan wel enigszins 'cool' zijn, hun muziek trekt werkelijk op bitter weinig. Of beter gezegd trok, want deze punk is zo goed als dood. Dat wat overblijft is ofwel commerciële troep en dus in feite de naam punk onwaardig, ofwel kan je het evengoed onder een ander genres plaatsen.

Vandaag nemen andere bands het rebelse anarchistische gevoel van de punk over. Bands in verschillende genres zelfs. Maar de belangrijkste speler lijkt in mijn ogen garage rock/pop te zijn. Een term die men makkelijk in garage punk transformeert. Onder deze noemer valt ook Wax Idols, een jonge band uit Oakland rond frontvrouw Heather Fedewa. Hun debuutalbum No Future - uit sinds 25 oktober via Hozac Records - straalt dat jeugdige punkgevoel uit, alsof de bandleden Johnny Rotten's kinderen zijn (laten we hopen van niet). De titel alleen al zegt in feite genoeg.

In tegenstelling tot de klassieke punk ben ik wel degelijk een grote fan van dit soort hevige en ongedwongen garagemuziek. No Future is vurig, opwindend, tegendraads, allesbehalve perfect, smerig, ruig en heel erg leuk. In sneltempo wisselen de krakende gitaarsongs elkaar af. Fedewa zingt zoals het hoort, met een gewelddadige stem. Het is bijzonder moeilijk om stil te blijven zitten bij zo een catchy rocknummers. Naast Human Condition, waarin de mens beklaagd wordt om haar zielige positie in de wereld, en de fantastische opener Dead Like You, hou ik vooral van het geweldige Golden Sneakers met haar zeer sterke melodie.

De punk is dus helemaal terug, maar het is nu wel in garage-stijl, en Engeland speelt er allerminst een voortrekkersrol in. Mocht u nog een ander goed voorbeeld willen van dit soort muziek, een van de meest veelbelovende bands is Bleeding Knees Club uit Australië, hun debuutalbum zal binnenkort verschijnen. In the mean time, let's punk it up with Wax Idols. No Future is briljant (uitroepteken).

Tracklist

1 Dead Like You
2 Hitman
3 Dilno
4 Gold Sneakers
5 Nothing At All
6 Hotel Room
7 Human Condition
8 Bad Future
9 Uneasy
10 Sand in My Joints
11 Grey Area

Geen opmerkingen:

Een reactie posten