vrijdag 30 juli 2010

Klarafestival van Vlaanderen en Brussel - The Mahler Connection.


In September, mijne beste dames und heren, is er een geweldig festival, een van de beste van België, maar waarschijnlijk niet een zoals u verwacht.
Ik heb het over het Klarafestival, ook wel het Festival van Vlaanderen Brussel genoemd. Elk jaar organiseert de klassieke radio-omroep dit Kulturfestival met grote K. En de editie van 2010 staat natuurlijk in het teken van Gustav Mahler, het is immers het Mahlerjaar, dit "jaar" spreidt zich over het seizoen 2010-2011. Maar goed, Klara gaf het gebeuren de titel: The Mahler Connection. Buiten de verplichte Mozart en Beethovenconcerten kan u dus vooral Mahler's werk gaan bewonderen. Het hoogtepunt van de festiviteiten is ongetwijfeld Mahler's tweede symfonie, uitgevoerd door het Rotterdamse Philharmonisch Orkest (het tweede belangrijkste orkest van Nederland) onder leiding van de jonge rising star Yannick Nézet Seguin. Zij worden ondersteund door het Gentse Collegium Vocale, zonder twijfel het beste koor van ons land maar ook ver buiten onze grenzen is hun reputatie bijzonder hoog. De Britse Kate Royal (sopraan) en Russische Ekaterina Gubanova (mezzosopraan) nemen de glansrollen voor hun rekening.
Mahler 2 is naar mijn bescheiden mening zijn beste symfonie, erbij zijn is dus de boodschap!

link: http://www.klarafestival.be/nl/concert/mahler-2


De finale van Mahler 2 door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink.

Voor hét Mahler-gebeuren moet u echter in Amsterdam zijn, het Koninklijk Concertgebouworkest brengt u het hele seizoen al zijn symfonieën. Het toppunt is Mahler 9 onder leiding van Bernard Haitink, de meest legendarische Mahler-dirigent van onze tijd. Naar het schijnt was het hele concertgebouw bijna helemaal uitverkocht in twee dagen, dat is ongezien snel voor een klassiek concert dat pas een jaar later plaats vindt, er zijn echter nog een paar plaatsen vrij.

link: http://www.concertgebouworkest.nl/page.ocl?pageid=101&mode=&version=

Naast de vele andere evenementen van het festival lijkt me vooral Club K erg leuk. Dit is een feestje in Club K-NAL, een van de hipste van Brussel, maar dan met klassieke muziek, een concert van pianist Uri Caine en afgesloten met een danceparty onder leiding van Shameboy.

link: http//www.klarafestival.be/nl/concert/club-k



Over Shameboy gesproken. Het Klarafestival organiseert ook een remixwedstrijd, u mag uw eigen remix van Mahler 2 doorsturen, de winnaars worden bekend gemaakt op Club-K.

Link: http://www.klarafestival.be/nl/remix

Ook Shameboy maakte al zijn eigen Mahler Remix en noemde deze Resurection.
U kan ze hieronder beluisteren én downloaden.

SHAMEBOY - Resurection (Mahler Remix) by wieni

Festivalprogramma: http://www.klarafestival.be/nl/kalender
Meer info: http://www.klarafestival.be/nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten