vrijdag 3 februari 2012

Damien Jurado - Maraqopa

Indie folk en Seattle passen bij elkaar als Britney Spears en een gemengd gevoel van medelijden en minachting. Een van Washington's beste singer-songwriters is Damien Jurado, die sinds de jaren 90 al aan zijn carrière timmert en op 21 februari weer een stap dichter bij de eeuwige roem komt met zijn fantastische nieuwe album Maraqopa, via het geweldige Secretly Canadian label.

Maraqopa opent met het ingewikkelde, uitgebreide, indrukwekkende en heel erg psychedelische Nothing Is The News. In feite brengt deze Caribou-achtige track op ons een verkeerd spoor, gezien de rest van het album zich veel meer op minder spacy lo-fi folk concentreert. Zo heb je het charmante Life Away From The Garden, waarop Jurado gesteund wordt door een kinderkoor. Of het melancholische This Time Next Year, waarin zijn perfecte folkstem (veel Vlamingen zullen er Admiral Freebee in herkennen) bijzonder fraai tot uiting komt.

Deze plaat is in alle opzichten een pareltje. De instrumentatie is uitstekend verzorgd en de nummers maken een blijvende indruk. Waarschijnlijk moeten we producer Richard Swift hiervoor danken, die overigens al eerder met Jurado heeft samengewerkt. Ik hou er vooral van als de nummers de dreamy kant opgaan zoals Everyone A Star en het magnifieke hoogtepunt Museum Of Flight. Wat een absolute prachtsong. Wat een betoverend album.

Tracklist:

1. Nothing Is The News
2. Life Away From The Garden
3. Maraqopa
4. This Time Next Year
5. Reel To Reel
6. Working Titles
7. Everyone A Star
8. So On, Nevada
9. Museum Of Flight
10. Mountains Still Asleep


Geen opmerkingen:

Een reactie posten