donderdag 31 maart 2011

The Raveonettes - Raven In The Grave


Het Deense duo The Raveonettes (Sune Rose Wagner en Sharin Foo) draait inmiddels al tien jaar mee op de indiecarousel. Zelf ben ik pas een fan sinds hun vierde album In And Out Of Control uit 2009, maar mijn liefde voor deze steengoede band is sindsdien alleen maar gegroeid.

Op 5 april wordt hun nieuwe LP Raven In The Grave gereleaset via Vice Records (Charlotte Gainsbourg, Chromeo, Block Party, Justice,...). Hun nieuwe plaat is een zeer (lees als: extreem) goede opvolger voor In An Out Of Control. De band heeft wel een andere richting gekozen. Waar hun vorige album nog wel vrij vrolijk en feestelijk was is Raven In The Grave een ontroerende, nostalgische en erg intrigerende plaat geworden. Ze wekt diezelfde warme doch mysterieuze sfeer op als Beach House en behoort daarmee meteen tot een van de mooiste dream pop-achtige (Pitchfork omschrijft het als 'fuzz-pop') albums die ik dit jaar al gehoord heb. Maak daar maar gewoon hét mooiste dream pop-achtige album van.


The Raveonettes verbluffen me eerlijk gezegd vrij dramatisch. Songs als de single Recharge & Revolt en Forget That You're Young zijn van een onmetelijke schoonheid. Maar dat kan ik in feite over alle nummers zeggen. Het zachte My Times Up, het fragiele Summer Moon en het etherische Let Me Out bloeien langzaam (maar o zo mooi) open, terwijl hoogtepunt Ignite voor hetzelfde rock 'n roll sfeertje als Recharge & Revolt kiest. Ook het machtige Evil Seeds laat de kracht van fuzz/dream pop zegevieren, mede dankzij een hele hoop troebele synths.

Het is u ondertussen wel duidelijk dat Raven In The Grave zonder twijfel mijn favoriete album van de week is. Ik vond In And Out Of Control al goed, maar mijn bewondering voor dit meesterwerk kan ik amper verwoorden...

The Raveonettes zijn momenteel bezig met een Amerikaanse tour, op 8 juni staan ze in Tilburg (Nl), op 9 juni komen ze naar Vooruit in Gent.

Tracklist:

1. Recharge & Revolt
2. War In Heaven
3. Forget That Your Young
4. Apparitions
5. Summer Moon
6. Let Me On Out
7. Ignite
8. Evil Seeds
9. My Time's Up



The Raveonettes - Forget That You're Young

The Raveonettes - Evil Seeds

Download Forget That You're Young gratis en legaal via RCRD.LBL.

woensdag 30 maart 2011

Daphni - Edits Vol. 1


Daphni, a.k.a Dan Snaith van Caribou (de zanger) heeft een nieuwe 12" uitgebracht via Resista Records, een splinternieuw en blijkbaar erg hip label (anders zou Dan Snaith uiteraard niet met ze samenwerken).

Edits Vol. 1 bestaat slechts uit twee songs, maar de reden waarom ik per se over deze release wil vertellen ligt vooral aan de fantastische eerste track Mapfumo. Dit aanstekelijke meesterwerkje is gebaseerd op Chimurenga, een populair Zimbabwaans muziekgenre dat gekenmerkt wordt door de combinatie elektrische instrumentatie en afro-tribal beats en vocals. Vooral dat leuke tribale gezang kan mij erg bekoren. Mapfumo houdt u meer dan twaalf minuten in een tropische trance. Daarnaast komt NPE eerlijk gezegd wat saai over...

Tracklist:

1 Mapfumo
2 NPE

Resista001 by resista

Première: Caleb David - It Could Be Worse #14


Caleb David (echte naam Caleb Zenitsky) uit Kansas City, VSA, werkt al een tijdje aan zijn debuutalbum The Virgin of 55th Street, de release is gepland voor het einde van de zomer van 2011. Deze track, It Could Be Worse #14, is een van de laatste songs die CD opgenomen heeft. De licht psychedelische indie folk pop geeft eenzelfde jaren '60 vibe als de muziek van Animal Collective, maar dan op een rustige en sobere manier zoals Simon & Garfunkel dat deden. Let vooral eens op de leuke tempo-omwentelling op het einde. Het kon inderdaad een pak slechter!

Luister:



* de download staat onder werktitel 'dream mine off'.









W.A. Mozart - La Finta Giardiniera @ De Munt 30/03


Met La Finta Giardiniera van Mozart bracht de Koninlijke Muntschouwburg na Puccini's La Bohème haar tweede en laatste eerder traditionele opera van het seizoen. Mozart schreef deze opera op achttienjarige leeftijd, ze ging in Munchen in première op 13 januari 1775, het libretto is waarschijnlijk het werk van Giuseppe Petrosellini (met oorspronkelijk muziek van Pasquale Alfonsi). Het werk is niet zo bekend als Mozart-klassiekers als Die Zauberflöte, La Nozze de Figaro of Don Giovianni. Dit valt te wijten aan het feit dat tot de jaren 70 enkel het Duitse 'Singspiel' genaamd Die Gärtnerin aus Liebe bekend was, pas na de ontdekking van de originele Italiaanse operaversie van het stuk kon het in al haar glorie worden opgevoerd.


De creatie van de opera van het Nationaal Theater van Praag die in De Munt werd opgevoerd dateert ook al van 1986, met regie van de Duitsers Karl-Ernst en Ursel Herrmann. Ondanks de vijfentwintigjarige leeftijd van de productie zag de bewerking van 'de Herrmannen' er nog steeds vrij modern uit. Het een indrukwekkend decor (van Karl-Ernst) deed me meedere malen met mijn ogen knipperen (al was het geen partij voor wat Romeo Castellucci bij Parsifal verwezenlijkt had). Zo was het podium verhoogd, en liep het licht omhoog (de acteurs liepen dus nooit op rechte grond). Bovendien had men het podium verlengd door de orkestbox te omkaderen. Als een waar popconcert konden de zangers zich tot vlakbij het publiek begeven. Daarnaast waren er de mooie gestyleerde bomen (het stuk speelt zich af in een tuin mét zwembad) die met de wind konden meebewegen. Ten slotte leek het podium wel een eiland, personages kwamen en gingen met een design-bootje langs de achterkant van het decor.


Maar al die moderne elementen neemt niet weg dat La Finta Giardiniera een vrij traditionele Mozart-opera blijft, vol liefdesintriges, humor en uiteraard het nodige leed. Zoals de titel al duidelijk maakt (vrij vertaald: 'De valse/vermomde tuinierster') draait het stuk rond Sandrina (Simona Šaturová), de tuinierster van de Podèsta (adellijke landheer; Jeffrey Francis), zij is in feite Markiezin Violante, die gevlucht is nadat haar jaloerse geliefde, graaf Belfiore (Andrew Staples), haar had neergestoken en voor dood had achtergelaten. Het loopt helemaal uit de hand wanneer de graaf naar het landgoed komt om met nicht Armina (Henriette Bonde-Hansen) van de Podèsta te trouwen. Daarnaast is er ook nog Ridder Ramiro (normaal gezongen door een castraat, maar aangezien er uiteraard geen castraten meer zijn, nam mezzo-sopraan Stella Doufexis de rol op zich), de afgewezen minnaar van Armina, de meid (die verliefd is op de podèsta, terwijl de podèsta verliefd is op Sandrina) en Nardo de bediende van Sandrina/Violante die dan weer verliefd is op de meid... volgt u nog?


De zangers schitterden stuk voor stuk in zowel hun zang als acteerprestaties. Al heeft Mozart ook wel voor de ene aria na de andere gezorgd. Ondanks de hevige liefdessmart die centraal stond was er toch een grote aandacht voor humor. Dat maakte dat La Finta Giardiniera zowel muzikaal als qua regie vrij laagdrempelig was, zeker tegenover het zware en diep religieuze Parsifal van Wagner of het Janacek's zeer tragische Kat'a Kabanova. Desalniettemin was het amusement op hoog niveau. De zangers behielden allen hun intensiteit, en dat is best lovenswaardig. Je moet het maar doen, vier en een half uur op een schuin podium lopen. Als Andrew Staples dan ook nog over bankjes springt en andere acrobatische kunstjes uitvoert..., u begrijpt mijn bewondering.


Toch was het meest spraakmakende personage van de avond geen zanger, maar de Franse kleine toneelspeelster Mireille Mossé (zie bankje, foto boven), die een zeer sterke en grappige acteerprestatie neerzette als butler en demonisch wezen (ze stak zelfs een vogel in brand, gevolgd door de engste lach ooit). Met haar angstaanjagende en messcherpe stem sprak ze ons in de intermezzo's in het Duits onheilspellende woorden toe,... om nachtmerries van te krijgen. Tijdens scènes zelf was ze altijd wel in de weer met iets hilarisch. La Finta Gieradiniera verveelde geen seconde, en dat is zeker een verdienste van Mossé.


De muziek was alles wat u van Mozart kan verwachten. Het symfonie orkest van de Munt had zich omgetoverd tot een vrij klein barok/classicistisch orkest, met veel strijkers, een hand vol houtblazers, een hoorn en het belangrijkste instrument van de avond, een clavecimbel. Onder leiding van de Oostenrijkse operadirigent Peter Tomek (ter afwisseling van John Nelson) bracht het orkest mij meerdere malen terug naar het 18de eeuwse Italië.


Deze erg amusante en charmante opera zorgde voor een warm gevoel op een warme avond. Ondanks de lange duur wisten 'de Herrmannen' mijn aandacht er toch steeds bij te houden. In feite had ik ogen te kort om alles op het podium te kunnen volgen. Dit was de laatste Mozart-opera die we in de Munt voor een lange tijd zullen zien. De instelling nam enkel zijn laatste drie symfonieën (21 september 2011) op in haar programma voor het seizoen van 2011-2011.

dinsdag 29 maart 2011

Principe Valiente - Principe Valiente


Principe Valiente is een Zweedse rockband die haar naam hoogstwaarschijnlijk ontleende aan de Amerikaanse stripreeks Prince Valiant van Hal Foster, Principe Valiente is de Spaanse versie ervan. Die keuze voor de Spaanse benaming is dan weer te danken aan de Spaanse origine van frontman Fernando Honorata (en misschien ook wel omdat het in het Spaans veel mooier klinkt). Gitarist Alexander Lehto en drummer Joakim Janthe vervolledigen het Stockholmse trio.

In 2007 verscheen hun eerste EP, en vorig jaar werd de eerste single The Night uitgebracht, maar het was tot februari 2011 wachten op de release van het schitterende self titled debuutalbum van Principe Valiente via Paris Music en Cosmos Music Group.


Op het eerste gezicht (of beter gehoor) zou je kunnen besluiten dat Principe Valiente weer een andere Interpol-Editors-White Lies band is. Zelf dacht ik vooral dat dit het album is dat Interpol had moeten maken in 2010, in plaats van het degelijke maar toch niet al te overweldigende vierde album van de beroemde band. Principe Valiente is daarentegen wel degelijk erg overweldigend, maar op een erg hippe en rock n' roll manier. De groep valt op door haar 'wall of guitars' met veel shoegaze en post punk invloeden en door de uiterst indrukwekkende stem van Honoratio.

Het werd me pas echt duidelijk hoe goed deze band is bij het beluisteren van In My Arms, ik kan amper geloven dat deze song door mensen gemaakt is. Maar ook de andere songs doen stuk voor stuk mijn hart sneller slaan, de Joy Division intro van New Life is bijvoorbeeld te mooi om waar te zijn. Naast de grootse gitaargolven is Solitary Man een kort en sober intermezzo, het wordt onmiddelijk gevolgd door het prachtige Stay, misschien wel een van de beste 'shoegazy' songs op de LP. Al moeten Afraid en 150 Years daar amper voor onderdoen. Een tweede hoogte punt (naast In My Arms) is de geweldige sinlge The Night.


Men kan natuurlijk weer gaan 'mekkeren' dat Principe Valiente geen originele band is, maar deze zwartkijkers hebben stoppen in hun oren. Als u niet hoort hoe formidabel deze Zweedse Goden in staat zijn om de hemel te doen branden van muzikaal genot, dan zoekt u best eens in de Gouden Gids naar een oorarts. Het feit dat ik de band hier moet verdedigen tegen idiote opmerkingen als "another interpol clone band….borin’…" doet Principe Valiente's talent eigenlijk zwaar te kort. Dvořák doet me soms ook denken aan Smetana of Tchaikovsky, zijn ze daarom minder geniaal? Ik dacht het niet.

Tracklist:

1. Intro
2. Before You Knew Me
3. One More Time
4. In My Arms
5. New Life
6. Solitary Man
7. Stay
8. Afraid
9. 150 Years
10. The Night
11. Dance Like There's No Tomorrow




Stay:


In My Arms:

zondag 27 maart 2011

Lord Numb - The New Electric Gospel


Lord Numb's debuut EP The New Electric Gospel dateert in feite al van november 2010, maar de charmante mensen van White Label (The Horn The Hunt, Jay Stansfield,...) hebben nu ook de Europese markt in het oog gekregen. Zijn aangename electropop werd beïnvloed door o.a. Devo, Kraftwerk, David Bowie, Cocteau Twins, Suicide en Prince. De funkyness van Prince kan u bijvoorbeeld wat in Tectonic Plates horen terwijl Brain Stem en Insects eerder een elektronische Cocteau Twins stempel dragen. Insects is trouwens een echte aanrader! Daarnaast is ook Weightless erg opmerkelijk dankzij de sexy en zeer succesvolle samenwerking met Fransman Julien Auroux.

Praise the Lord! Meer info: White Label Online

Tracklist:

1 The New Electric Gospel
2 Tectonic Plates
3 Brain Stem
4 Insects
5 Weightless

Insects:


Weightless:

Adrian Aniol - Arrhythmia


Adrian Aniol verzorgde de soundtrack voor de artistieke kortfilm Arrhythmia van James Hartley, die binnekort uitkomt (uiteraard niet in Kinepolis etc.). De film heeft wat weg van horror à la David Lynch, met een vertraagde focus op seksuele perversie en al het abrupt geweld dat daarbij gepaard gaat (klinkt geweldig niet?).

Adrian Aniol heeft zijn uiterste best gedaan om bijpassende muziek te componeren en is daar zeer goed in geslaagd. De Arrhythmia-soundtrack is zowat de engste muziek die ik ooit gehoord heb. Daartegenover klinkt Witch House bijna als K3. Nu, de muziek is allerminst gemakkelijk en absoluut niet toegankelijk. Toch is het de moeite om het te beluisteren, de duistere klanken en schrikwekkende melodieën zijn erg interessant en zorgen voor de nodige intellectuele uitdaging. Daarnaast doen de experimentele drone me wat denken aan The Knife's Tomorrow In A Year. Het meest aangename en indrukwekkendste lied van de release is naar mijn mening Lament, met de prachtige cello van van Paul Martin.

U kan uzelf gratis verwennen (of uw buren de schrik van hun leven bezorgen) met deze horroreske art noir muziek via Bandcamp.

Tracklist;

1.The Opening 02:27
2.Informis Pravitas 03:30
3.In A Darkened Room 04:47
4.Lament 02:11
5.Thoughts Become Noise 02:40
6.3AM Revelations 02:50
7.The Others 04:20
8.The Permanence 01:49
9.Arrhythmia (In A Heartbeat) 02:11
10.In Black Twilights 02:55
11.The Way Of All Flesh 02:08
12.The Dark Night Of The Soul 03:03
13.Slowly Downward 04:55
14.In Control Of All Things 02:54
15.The Closing 06:05



vrijdag 25 maart 2011

Bodi Bill - What?


Het staat uiteraard al lang vast dat Duistland een mooie electro-traditie heeft. Maar haar elektronica klinkt niet zelden nogal robotesk, hard en zeer technisch. Met het Berlijnse Bodi Bill (Alex Amoon, Fabian Fenk en Anton K. Feist) komt daar echter verandering in. Hun fenomenale nieuwe album What? kwam uit op 18 maart en laat ons een soulvolle en erg levendige kant van Duitslands Komputerwelt zien.

Ik weet niet al te veel over deze heren, noch over hun album, maar de belangrijkste voorwaarde om erover te schrijven is alvast vervuld: de muziek is zeer goed. Aan de ene kant doet What? me wat denken aan een sobere Simian Mobile Disco, maar daarnaast is Bodi Bill eveneens gewoon een indie pop band, een nummer als Garden Dress heeft zelfs niets meer met enige elektronica te maken.


Het trio beperkt zich duidelijk niet tot één genre. Zo is The Net licht gebaseerd op latinomuziek terwijl And Patience en single Hotel soms wat naar dubstep neigen. Die laatste song is trouwens voorzien van Karin Dreijer Andersson-achtige backing vocals.

Mijn favourite nummers zijn het sexy Pyramiding en Brand New Carpet. Ook de 'hidden track' achter Friends is bijzonder leuk.

Download en stream hieronder gratis Hotel (legaal via officiële website BB)



Tracklist:

1 Paper

2 Brand New Carpet

3 Pyramiding

4 What

5 Garden Dress

6 The Net

7 And Patience

8 Hotel

9 Sea Foam

10 Friends + Hidden Track

Bodi Bill - Brand New Carpet by Sinnbus

donderdag 24 maart 2011

White Lies + Crocodiles @ AB 24/03


White Lies' zoveelste Belgische doortocht was in een mum uitverkocht. En dat nog voor de release of zelfs het lekken van het uitstekende tweede album Ritual. De grote zaal van de AB stond dan ook boemvol, terwijl de groep amper twee jaar geleden tevreden moesten zijn met de kleine Rotonde van de Botanique. Verdienen ze zoveel aandacht wel? Het correcte antwoord is ja.

Maar voor ik u uitleg waarom valt er eerst een voorprogramma te bespreken. Tot mijn grote vreugde was de Californische indie rockband Crocodiles de vaste warm up tijdens de voorbije White Lies tour. Deze hipsters belanden met hun debuut op de 61ste plaats van mijn album top 2010, ik zou dus evengoed naar een show met hen als hoofdprogramma gegaan zijn. Ondanks de middelmatige reacties van het voorlopig makke publiek stonden de L.A.'ers toch maar mooi het beste van zich zelf te geven.


Crocodiles' wondermooie indie klonk erg fris, met leuke synths, elektrische orgelklanken en semi-shoegaze gitaren. Zoals verwacht was hun toplied Mirrors (nr. 52 van top songs 2010) het hoogtepunt van het optreden, al bouwden ze de spanning wel heel erg op met een verdraaid lange intro. Het publiek kon het al bij al wel smaken, hoewel hoogstwaarschijnlijk 99% van hen nog nooit van Crocodiles gehoord had, en ook de pers zwijgt vandaag over deze topband in wording. Schande.

Op naar White Lies dan maar. Op elk concert heb je wel een paar freaks, en toevallig stond ik daar gisteren middenin. Maar zelfs dat kon niet verhelpen dat White Lies een zeer goed concert speelde. De geluidskwaliteit zat goed, de muzikanten waren uiterst professioneel, en zanger Harry McVeigh was zeer goed bij stem, helaas was dat niet het geval bij de gigantische karaokeclub achter mij. Maar goed, ook Harry McVeigh is niet altijd zo stemvast. Zo leek hij op Pukkelpop wat moeite te hebben. Maar laat me één ding duidelijk maken, het concert in de AB was véél, maar dan ook véél beter dan White Lies' middelmatige Pukkelpopdoortocht. Dat was uiteraard ook aan het lichtjes uitzinnige publiek te danken.


Het concert was zo opgebouwd dat songs uit hun nieuwe album werden afgewisseld met nummers uit het debuut. Dat bleek een zeer geslaagde mix, die zowel de fans van het eerste uur als de nieuwkomers gelukkig stelde. En ook al werden de oude nummers duidelijk enthousiaster meegebruld, ook de nieuwe songs konden op verrassend veel bijval rekenen. Dat ligt misschien wel wat aan de lyrics van White Lies. Versta me niet verkeerd, ik ben een grote fan, maar als er één ding vrij belachelijk is, dan zijn het wel hun lyrics. Hét grote voorbeeld daarvan is Bad Love uit Ritual:

"If I'm guilty of anything
It's loving you too much"


Maar goed, om de een of andere redenen zijn de lyrics erg makkelijk te onthouden. Dat werd pas echt duidelijk bij twee hoogtepunten qua muzikaliteit, maar ook qua sfeer. Zowel To Lose My Life als Death werden massaal meegezongen. Ook het legendarische "Keep on running, keep keep on running, there's no place like home, there's no place like home" uit Fairwell To The Fairground zorgde voor een prachtig moment. Muzikaal gezien deed vooral The Price Of Love me mijn ogen opentrekken. White Lies mag dan (onterecht) door sommigen afgestempeld worden als een onoriginele overdramatische 80's revivalband, ze zijn zonder twijfel een supergroep.


Ook Ritual zorgde voor enkele mooie momenten. Ik weet niet of het de bedoeling was, maar de gigantische bas-schokgolf die de darmen van half Brussel deed ontploffen tijdens het fantastische Holy Ghost vond ik redelijk spectaculair. Ook Strangers en Streetlights klonken beiden nog beter dan op het album en The Power & Glory zorgde voor wat afwisseling door de leuke elektronische instrumentatie. Ten slotte werd de show uiteraard afgesloten door de huidige tophit Bigger Than Us.

Naast de freaks, de karaokeclub en de belachelijke lyrics heb ik verder nog één kleine bemerking: Beste White Lies, ik weet best dat From The Stars misschien niet echt een van de bekende nummers is, maar het is kwalitatief wel superieur, dus speel het eens een keer!

De AB bleek wederom de place to be voor een uitstekend concert, al was het zeker niet uitzonderlijk...

Setlist:

A Place to Hide
Holy Ghost
To Lose My Life
Strangers
E.S.T.
Is Love
Streetlights
Farewell To the Fairground
Peace & Quiet
Bad Love
Death
____________
Unfinished Business
The Power & The Glory
Bigger Than Us







woensdag 23 maart 2011

Art Department - The Drawing Board

Johnny White
en Kenny Glasgow maken al een tijdje de club scene van Toronto onveilig, maar sinds vorig jaar doen ze het samen onder de naam Art Department. Hun eerst en enige single was tot nu toe de uitstekende en verslavende Without You.

Op 25 april wordt hun debuutalbum The Drawing Board gereleaset bij Crosstown Rebels. En u gelooft het of niet, maar dit album kan wel eens de beste houseplaat van het jaar worden.

Het album wordt geopend dooret sensuele Much Too Much, waarin u lichtjes de structuur van Without You kan herkennen. In feite zit de hele LP boordenvol sexy house die dezelfde erotische werking heeft als pakweg My House van Hercules and Love Affair. Bovendien wordt die house ondersteund door eenzelfde techno/electro als de muziek van Simian Mobile Disco.


Het tweedelige Tell Me Why, samen goed voor een twaalftal minuten is zowat de levensader van het album. De sensuele toon heeft ook zijn duistere kantjes, dit is muziek die u normaal enkel in een echte underground club hoort, laat het u vooral niet tegenhouden om het anywhere and anytime door uw boxen te knallen. Let zeker op de zalige koebellen op Living The Life, met meesterlijke gastvocals van Seth Troxler, de populaire Amerikaanse Dj die u, indien u hem niet van zijn eigen werk kent, zeker moet kennen van zijn geniale remix van Fever Ray's Seven. Diezelfde Troxler levert ook de vocals voor het donkere maar erg hippe Vampire Night Club. Ergens doet deze song me wat denken aan een houseversie van Kraftwerk's Chrono of Aero Dynamiek. Daarnaast leveren house dj's Soul Clap en Osunlade ook een mooie bijdrage op We Call Love.

Maar natuurlijk blijft het überstrakke Without You zeker een van de hoogpunten van het album. Het krijgt daarbij vooral concurrentie van de overgeweldige afsluiter ICU (I see you), wederom voorzien van een overdosis aan geile beats.

Het kan zijn dat ik me het inbeeld, maar house is helemaal terug. En dat is uiteraard mede te danken aan geweldige artiesten als Art Derpatment. The Drawing Board is zonder twijfel hét album van de week!

Tracklist:

01. Much Too Much
02. Tell Me Why (Part I)
03. Living The Life feat. Seth Troxler
04. What Does It Sound Like?
05. Without You
06. We Call Love feat. Soul Clap & Osunlade
07. Vampire Nightclub feat. Seth Troxler (Album Version)
08. In The Mood
09. Roberts Cry
10. Tell Me Why (Part II)
11. I C U


Art Department - Without You (12") by stadtKind
Art Department - Vampire Nightclub by minoterone

ICU:

dinsdag 22 maart 2011

Joy O - Wade In - Jels

Londenaar Joy Orbison (echte naam Peter O'Grady) viert zijn naamsverandering naar Joy O met een uitstekende nieuwe dubbelsingle Wade In / Jels. Joy Orbison maakt al een tijde naam in de house en de niet-commerciële dubstep wereld. Zijn debuutalbum Hyph Mngo en de gelijknamige titeltrack uit 2009 waren een groot underground succes.

Wade In is een degelijke house-song, ietwat rechtlijnig en sober maar zeker verteerbaar. Ook Jels is geen gemakkelijke house, maar is in mijn ogen wel veel interessanter en leuker dan Wade In. De spannende beats en ghost effects zorgen voor een IDM-achtig gevoel. Maar goed, iets vertelt me dat dit nog maar een kleine voorbode is wat de heer O ons in de toekomst nog zal brengen. Hyph Mngo heeft immers een stevige opvolger nodig.

Tracklist:

1. Wade In (6:00)
2. Jels (6:44)

Joy O - Wade In / Jels [HF027] by Hotflush

Leno Lovecraft - Leno Lovecraft EP


De Nieuw-Zeelandse artiest Leno Lovecraft is de nieuwste aanwinst van het supercoole Franse Maman Records (Kisses, Clock Opera, Chad Valley,...). Leno, die in inmiddels in Parijs vertoeft, is nogal een fan van italo disco en laat dat duidelijk in zijn eigen werk merken. In februari verscheen zijn eerste self titled EP, onder de vleugels van Maman wordt deze EP nu deftig gereleaset met als gehypte song het zalige Princess. De EP zit verder vol funky electro die veel toekomstig moois belooft, vooral het coole roboteske Cybernetic kan mij wel smaken. Daarnaast geeft Maman Records een exclusieve track genaamd Passionate Fantasia weg: Download Passionate Fantasia. (hurray!)

U wil meer? Leno Lovecraft's laatste mix met o.a. Aeroplane, Detachments en Green Velvet:
Leno Lovecraft - December mix by lenolovecraft

Arvo Pärt - Kanon Pokajanen (Aquarius) 21/03 @ Miniemenkerk Brussel



Met Kanon Pokajanen nam Ars Musica (hét festival de eigentijdse klassieke muziek in België) voor het eerst in lange tijd een stuk van de Estse grootmeester Arvo Pärt (afbeelding boven) in haar programma op. De heer Pärt is ondertussen 75 jaar, en daarmee zowat de belangrijkste nog in leven zijnde componist, zeker na het heengaan van Henryk Gorecki vorig jaar. Sinds de jaren 60 heeft Pärt de wereld bestookt met zijn religieuze en minimalistische muziek. Avant gardisten hebben een hekel aan hem (ze noemen hem Pärt totale) maar laat u niet misleiden, Pärt heeft waarlijk prachtige muziek gemaakt.

Een van zijn recentere werken is Kanon Pokajanen, oftewel de 'Boetecanon' uit 1997. Het ging in première bij de viering van de 750ste verjaardag van de Dom van Keulen. De Miniemenkerk (afbeelding onder) van Brussel, de locatie van gisterenavond, mag dan noch zo indrukwekkend, noch zo groot al de gigantische Dom zijn, het is wel degelijk een erg mooie kerk. De zwaar vervuilde buitenkant van deze grote barokke tempel in de schaduw van het justitiepaleis verhult een sacrale pracht, met een interieur dat lichtjes op de Sint Pietersbasiliek te Rome gebaseerd is.


Ikzelf ken de Kanon Pokajanen omdat een fragment ervan opgenomen was op de onlangs uitgebrachte release van de vierde symfonie van Pärt (2010). Ik had de boetekanon echter nog nooit in zijn geheel gehoord, het bleek immers niet zo makkelijk verkrijgbaar te zijn. Een reden te meer om naar Brussel af te zakken, en dat dachten er wel meer, het concert was immers uitverkocht.

Pärt's boetekanon is zoals de naam doet vermoeden geen vrolijk werk. In feite is het een twee uur durende golf van miserie en ellende die uw emoties trachten te overspoelen. Geen wonder dat het concert ook een beetje in het teken van de tragedie in Japan stond. De kanon bestaat uit negen odes afgewisseld door korte hymnes. De tweede ode wordt echter nooit gezongen omdat volgens de traditie er geen tekst voor geschreven werd. Elke ode omvat een soort boetedoening aan Jezus Christus, de tekst is dan ook afkomstig van een hymne van Sint Adreas van Kreta ( afbeelding onder), genaamd 'Kanon voor boetedoening voor onze heer Jezus Christus'. Naar oude slavisch-orthodoxe traditie wordt de kanon a capella in kerkslavisch gezongen, de zangstijl is traditioneel orthodox afgewisseld met een Byzantijnse stijl. Het doet me wat denken aan het prachtige Miserere van Allegri en andere chorale werken uit de renaissance.
U hoort het goed, Kanon Pokajanen is geen licht werk. Een 21ste eeuwse componist die een werk vervaardigd dat eeuwenoud en oer-religieus klinkt, dat heeft toch wel iets speciaals.


De opvoering van gisternavond werd verzorgd door Aquarius, het steengoede Belgische kamerkoor onder leiding van Gentenaar Mark Michael De Smet. Het was zeker niet de eerste keer dat het vocale ensemble, dat gespecialiseerd is in 21ste eeuwse muziek, de boetecanon opvoerde. Naar verluidt is Arvo Pärt ooit zelf komen luisteren naar Aquarius. Hij vond het zeer goed. Het vierentwintigkoppige koor creëert altijd een speciaal soort sfeer bij de opvoering van dit werk, zo werd de kerk enkel verlicht door kaarsen en het licht van de pupiters van de zangers. De koorleden kwamen al zingend, op een ietwat sekte-achtige wijze de duistere kerk binnen en vormden een cirkel rond dirigent De Smet. We kregen een korte inleiding en laatste woord was nog niet uitgesproken of de eerste ode ging onmiddellijk en zéér groots van start. Deze kanon hoort duidelijk thuis in een kerk, de akoestiek was perfect. Zo een directe en overweldigende vocale ontploffing had ik eerlijk gezegd niet zien aankomen. Het gaf zelfs een zekere kick, een euforisch gevoel, het was heerlijk.


De cirkelvorm van het koor heeft zo zijn voordelen en nadelen. Aan de ene kant staat het toe om de ruimte tussen het publiek (zeker de achterste rijen) en het koor te verkleinen, bovendien creëert het een speciale sacrale en wat samenzweerderige en mystieke sfeer. Maar daar tegenover staat dat het publiek bijna niet kon zien wie wat zong en ook de dirigent was een beetje onzichtbaar. Gelukkig schoof het koor om de twee odes een paar plaatsen op, zodat iedereen elk deel van het koor had gezien en gehoord. Ook over de opdeling - telkens vier vrouwen naast vier mannen - was nagedacht.

Zoals ik al zei is Kanon Pokajanen een religieuze mastodont, je moet er je aandacht bij houden of anders ben je verloren. Het geheel bleek wel nogal repetitief te zijn. Zo kwamen bepaalde melodieën en delen steeds terug als een baken van herkenbaarheid. Bij de rustige stukken voelde ik stiekem een verlangen naar de krachtige uithalen, dat verlangen werd meestal wel snel en prachtig ingevuld met een ongelijfelijk hemels gezang. Zeker de populaire ode VII (zie video onder) staat bekend om haar grandioze vocale kracht. Daarnaast was het een plezier om de zangers aan het werk te zien, Aquarius is een zeer gevarieerd koor met zowel jong als oud talent, van stijlvolle heren tot een semi-hippie, zelfs een rolstoelpatiënt gaf het beste van zichzelf, iets wat men toch niet zo vaak tegenkomt.


Maar goed, na twee uur gaat die loodzware boetedoening wel wat op je wegen. Zeker als je op een stoel zit die het stempel 'foltertuig' verdient. En dan vraagt men zich af waarom de kerken leeg blijven? Maar eerlijk gezegd, als elke mis zo een mooi koorwerk inhield als deze overweldigende boetecanon, kon u me niet meer uit de kerk wegslaan. Moe, geradbraakt, maar zeer voldaan verliet ik de wondermooie Zavelwijk, diep gebukt onder het juk van het geloof en de het talent van het Estse genie.

programma:

Ode I
Ode III
Sedalen
Ode IV
Ode V
Ode VI
Kontakion
Ikos
Ode VII
Ode VIII
Ode IX

Video: Ode VII door Aquarius


Edit: nieuw filmpje! Op de twaalfde en dertiende seconde kan u mezelf bewonderen.


maandag 21 maart 2011

Yelle - Safari Discoclub


U herinnert zich vast nog de überirritante tecktonik hit À Cause Des Garçons (2007), gelukkig verdween de hele belachelijke tecktonik hype even snel als ze gekomen was liet de Franse electromadam Yelle (Julie Budet) haar puberale bitch-muziek vallen. In de plaats kwam ze samen met bandlid en producer GrandMarnier met een volwassener maar nog steeds speels soort electro-pop opzetten, uiteraard werd dat alles gekenmerkt door een snuifje Franse hipheid. In 2010 verscheen ze terug in de schijnwerpers door Cooler Couleur, waarbij ze de vocals mocht verzorgen voor Crookers. Daarnaast werd ze volop gepromoot door Kitsuné die haar zowel op Kitsuné Maison 9 (Cooler Couleur) als 10 (La Musique) opnamen.

Eerder dit jaar verscheen reeds de leuke titeltrack van het nieuwe album Safari Disco Club. De verandering sinds haar debuut Pop Up (2007) is opmerkelijk, het gekrijs werd vervangen door echt gezang (al is haar stem nog steeds mijlenver verwijderd van die van een professionele zangers), en de houterige electro door fijne synth pop. Yelle is groot geworden, maar deze dame verliest haar meisjesstreken niet, en dat hoor je.


Verwacht dus geen zwaarmoedige composities, Yelle blijft vrolijke en lichtvoetige feestmuziek maken. Desondanks raak je de songs op het nieuwe album niet al te snel beu, ze mogen dan vrij toegankelijk en zeer catchy zijn, dat betekent niet dat ze daarom niet heel erg cool zouden zijn. Zo vind ik Que Veux-Tu, J'ai Bu, La Musique, S'enteint Le Soleil en Mon Pays enkele van de betere electro-pop songs die ik dit jaar al gehoord heb.

Kortom, Yelle blijft echte popmuziek, maar wel popmuziek die ik - voor zover de kwantiteit beperkt blijft - best kan appreciëren.

Safari Disco Club werd op 14 maart gereleaset in Frankrijk, vandaag in het Verenigd Koninkrijk en op 29 maart in de VS.

Tracklist:

"Safari Disco Club"
"Que veux-tu"
"C'est pas une vie"
"Comme un enfant"
"Chimie physique"
"La musique"
"Mon pays"
"J'ai bu"
"Le grand saut"
"Unillusion"
"S'eteint Le Soleil"

Que veux-tu by YELLE
07. Mon Pays by estacaodopop@hotmail.com
Yelle - La Musique by eugen_serov


zondag 20 maart 2011

deadmau5 - HR 8938 Cephei


Ik ben normaal niet zo een grote fan van de Canadese dj deadmau5 (a.k.a. Joel Zimmerman), zijn electromuziek klinkt eerlijk gezegd al te vaak als een slechte kopie van Boys Noize of Vitalic. Maar met zij nieuwe single HR 8938 Cephei verrast hij me zéér positief. HR 8938 Cephei, genoemd naar een verre ster, is minder puberaal en hoekig, maar eerder relax en volwassen electro, zelfs een beetje Booka Shade-achtig. Tien minuten lang een genot voor het gehoor!

Deadmau5 - HR 8938 Cephei by fuckmylife

SXSW: what did we miss?


Het is zondag 20 maart 2011, de laatste dag van het jaarlijkse South by Southwest festival in Austin, Texas. Sinds dinsdag hebben een ongelofelijk aantal (ongeveer 1500) onwaarschijnlijk goede bands het beste van zichzelf gegeven op dit feest van de alternatieve muziek. Ik laat u even weten wat u en ik zoal gemist hebben:

A-Trak, Acrylics, Adrian Lux, Adventure, The Airborn Toxic Event, Alex Winston, ANR, The Antlers, Ariel Pink's Haunted Graffiti, Asobi Seksu, Baths, Beach Fossils, Bear Hands, Beni, Benny Benassi, The Bewitched Hands, Birds & Batteries, The Black Box Revelation, The Black Lips, Bob Geldof, Bombay Bycicle Club, The Boxer Rebellion, Boys NoizeT, The Bravery, Bright Eyes, Brodinski, Calvin Harris, Casiokids, Cast Spells, Cee Lo Green, Chad Valley, The Chain Gang of 1924, Chapel Club, Chromeo, Class Actress, Classixx, Clock Opera, Cloud Control, Cloud Nothings, Cold War Kids, Computer Magic, Cults, Dam Mantle, Darwin Deez, Das Racist, Datarock, The Deer Tracks, Designer Drugs, DeVotchKa, Diamond Rings, Diplo, The Dodos, Dream Diary, Dum Dum Girls, Duran Duran, Ellie Goulding, Esben And The Witch, Eulogies, Family Of The Year, Fang Island, Felix Cartal, Fences, FM Belfast, Foxes In Fiction, Frankmusik, French Horn Rebellion, Friendly Fires, Funeral Party, Games, The Gay Blades, Gayngs,Geographer, Ghost Animal, Glasser, Gold Panda, Grimes, Guards, Halves, Harvard Bass, Hey Rosetta!, Hunx & His Punx, Imaginary Cities, Jakwob, James Blake, James Yuill, Jamie Woon, Jamie xx, Joan Of Arc, John Grant + Midlake, The Joy Formidable, The Juggernaut, KAMP!, keepaway, The Kills, Kite, La Sera, Lia Ices, Light FM, Little Dragon, Low, Lower Dens, Lucinda Williams, A Lull, Matthew David, Megafaun, The Megaphonic Thrift, Memoryhouse, Menomena,Miami Horror, Millionyoung, Mini Mansions, MNDR, Mount Kimbie,MSTRKRFT, My Gold Mask, The Naked And Famous, Nedry, NewVillager, Nite Jewel, Noah And The Whale, Olof Arnalds, Orchestral Manoeuvres In The Dark, Owen Pallett, Pacific!, The Pains Of Being Pure At Heart, Panic! At The Disco, Paper Diamond, Papercuts, Penguin Prison, Pepper Rabbit, Phantogram, Pictureplane, A Place To Bury Strangers, Porcelain Raft, PS I Love You, Puro Instinct,Queens Of The Stone Age, Rainbow Arabia, Reading Rainbow, Retribution Gospel Choir, Salva, SBTRKT, Scala, Sea Of Bees, Selah Sue, Sharon van Etten, Sister Crayon, Slow Animal, Smith Westerns, The Soft Moon, Solid Gold, Sore Losers, The Sounds, Starfucker, Strand Of Oaks, The Strokes, Summer Camp, Surfer Blood, Suuns, Tahiti 80, Tapes n Tapes, Teen Daze, Telekinesis, Tennis, Theophilus London, Toro Y Moi, Trentemoller, Tune Yards, TV On The Radio, The Twilight Sad, Twin Shadow, Unicorn Kid, The Vaccines, Veronica Falls, Wakey!Wakey!, Warm Ghost, Weekend, Wolf Gang, Wu Tang Clan, Wye Oak, Yelawolf, Yoko Ono, Young Empires, Yuck en een duizendtal andere bands.




Maar wees niet getreurd, de eerbiedwaardige heer J. Eppo is wél naar Austin afgezakt. En zoals u weet is de heer Eppo mede verantwoordelijk voor de affiche van het geweldige Pukkelpop. Er is dus een grote kans dat een deel van deze bands ook op het beste festival van België zullen optreden, een heel pak stond er trouwens vorig jaar al!


vrijdag 18 maart 2011

Holy Ghost! - Holy Ghost!


De Heer is volgens mij bijzonder verheugd dat er een goede electro-pop groep naar hem genoemd is. Nu, het niveau van Holy Ghost! komt niet meteen in de buurt van de klassieke meesterwerken die door de eeuwen heen aan zijne Heiligheid zijn opgedragen, maar wat dit New Yorkse duo sinds 2007 uitgebracht heeft klinkt desondanks hemels genoeg voor een welgemeende "hallelujah".

Na hun bejubelde Static On The Wire EP van vorige zomer hebben Alex Frankel en Nick Millhiser eindelijk een debuutalbum klaar. De release is wel pas gepland voor april, bij het hippe DFA Records (Hot Chip, Hercules and Love Affair, LCD Soundsystem, YACHT, Planningtorock,...).


Echt veel nieuw materiaal vinden we helaas niet terug op de self-titled plaat. Ok, Do It Again werd pas eerder dit jaar als single gereleaset, dus dat zien we nog door de vingers, maar ook Wait and See, Say My Name, Static On The Wire en Hold On zijn oude bekenden. De nieuwe oogst van 5 à 6 songs is dan ook een beetje schraal qua kwantiteit. Gelukkig zit de kwaliteit wel goed, al hoor ik niet meteen kleppers als Say My Name. Ook de Catchy-heid van de nieuwkomers is dik in orde -Slow Motion blijft erg goed hangen- bovendien is er zeker genoeg funkyness aanwezig voor een degelijk feestje.

Holy Ghost!'s nieuwe album is zonder voorkennis en dus objectief gezien (in zover je een album objectief kan beoordelen) best een uitstekend album. Maar de volgende keer verwacht ik toch wat meer originaliteit.

Holy Ghost speelt op 22 mei samen met niemand minder dan Twin Shadow, Esben and The Witch en Grimes op Les Nuits De Botanique te Brussel.

01. Do It Again
02. Wait and See
03. Hold My Breath
04. Say My Name
05. Jam For Jerry
06. Hold On
07. It’s Not Over
08. Slow Motion
09. Static on the Wire
10. Some Children

Holy Ghost!- Say My Name by TC1234

Holy Ghost - Do It Again by Vitalic Noise

donderdag 17 maart 2011

The Pains Of Being Pure At Heart - Belong


Belong is zonder twijfel een van de meest geanticipeerde albums van deze maand, en misschien zelfs van 2011. Na The Pains Of Being Pure At Heart's zeer succevolle self-titled debuut uit 2009 werd het New Yorkse viertal terecht één van de meest invloedrijkste indiebands van de VS. Met deze tweede plaat wordt uiteraard beslist of ze ons vertrouwen na hun veelbelovende start waard waren of niet.

Ondertussen kan u het hele album al sinds 10 maart gratis streamen via Souncloud op hun website, de officiële release is gepland voor 29 maart bij Slumberland Records, in België waarshijnlijk via PIAS. Zelf zit ik al sinds eind 2010 mee te neuriën met de fantastische eerste single Heart In Your Heartbreak, een nummer dat ondanks haar late release toch op de 57ste stek van mijn top 150 songs wist te belanden.

TPOBPAH trekt de lijn van haar eerste album op Belong netjes door. Ze blijven balanceren op de dunne lijn tussen softe shoegaze en levendige dream pop. Toch is er ook wat veranderd, zo krijgen de gitaren wat meer speelruimte zodat de balans af en toe toch wat naar shoegaze overhelt, iets wat ik enkel kan aanmoedigen. Noem het gerust Beach House met wat extra 'schwung', zo komen songs als Anne With E wel erg dicht in de buurt van Teen Dream. Verder worden de prachtige dreamy vocals van Kip Berman en Peggy Wang meesterlijk gedragen door het sublieme gitaarwerk, en als zowel de vocals als de gitaren goed zitten kan je nog bitter weinig verkeerd doen.


Om de een of andere reden vergelijkt iedereen TPOBPAH plots met The Smashing Pumpkins, waarschijnlijk voornamelijk omdat ze Belong door Flood (a.k.a. Mark Ellis, producer van Nick Cave, U2, The Smashing Pumpkins, PJ Harvey, Depeche Mode, Sigur Rós, The Killers,...) lieten producen. Die ballon gaat toch niet helemaal op. TPOBPAH staat voor romanticisme en kwetsbaarheid maar ook voor hoop en 'Lebensfreude'. Zij verwoorden die emoties met pure en eerlijke indiemuziek. Bovendien wilden ze met Belong iets zeer instinctief en direct maken. Zoveel elementen die ik nergens bij The Smashing Pumpkins terugvind...

Maar desalniettemin een groot applaus voor het werk van Flood, het mocht waarschijnlijk wel wat kosten, maar het was de investering duidelijk waard. Bovendien zorgt Flood's invloed zeker niet voor een vercommercialisering van de sound. Het album werd bovendien gemixt door Alan Moulder, eveneens een ervaren Engelse producer (Depeche Mode, My Bloody Valentine, Interpol, Yeah Yeah Yeah's).


Naast Heart In Your Heartbreak zou ik vooral My Terrible Friend als hoogtepunt willen aanprijzen: lekker up tempo en ondersteund door heerlijke keyboardtunes. Ook Body werd voorzien van enkele mooie synths en als ik me niet vergis een elektronische orgel. Opener en nieuwe single Belong en afsluiter Strange leveren dan weer de aangenaamste shoegaze, al klinkt de titeltrack wel een stuk grootser. In feite is heel het album een pareltje, de echte indieliefhebber zal dat niet kunnen ontkennen, en als hij dat wel doet, dan is hij hierbij ontmaskerd.

Belong is een goede opvolger voor het debuut, TPOBPAH was ons vertrouwen meer dan waard, dat verdient best een 'hoera!' of drie.

Tracklist:

01. Belong
02. Heaven’s Gonna Happen Now
03. Heart in Your Heartbreak
04. The Body
05. Anne With an E
06. Even in Dreams
07. My Terrible Friend
08. Girl of 1,000 Dreams
09. Too Tough
10. Strange

The Pains of Being Pure At Heart - Belong by Slumberland Records

The Pains Of Being Pure At Heart - My Terrible Friend by Vicente P. EDPMC
The Pains of Being Pure At Heart - Heart In Your Heartbreak by Slumberland Records

woensdag 16 maart 2011

The Crookes - Chasing After Ghosts


Toen ik de The Crookes voor het eerst Backstreet Lovers hoorde spelen dacht ik maar één ding: "The Smiths are back!". Dat ligt uiteraard aan het fenomenale stemgeluid van frontman George Waite, hij zou perfect de zoon van Morrissey kunnen zijn. Maar ook het instrumentale gedeelte grijpt terug naar The Smiths, al kent het ook invloeden uit de popmuziek van de jaren 50 en 60.

Maar goed, naast Waite bestaat de groep uit medeoprichter Alex Saunders (gitaar), Daniel Hopewell (gitaar) en Russell Bates (drums). Dit viertal uit de industriële metropool Sheffield vertegenwoordigen een nieuwe romantische stroming binnen de Engelse indiemuziek, in navolging van grootheden als Belle and Sebastian. En Engeland is er dan terecht uitermate trots op, NME, BBC, the Guardian, ze zijn er allemaal dol op. Ook ik ben van de eerste minuut verkocht. Wat een talent, wat een muziek!


Na hun Dreams Of Another Day EP van september 2010 wordt volgende week op 21 maart hun langverwachte debuutalbum Chasing After Ghosts via Fierce Panda (The Raveonettes, Shitdisco, You Say Party, The Maccabees,...) uitgebracht. Ik kan u gerust stellen, dit album lost zelfs uw allerhoogste verwachting moeiteloos in met übercharmante songs en een zeer nostalgische portie indieplezier.

The Crookes vallen niet alleen op vanwege hun gelijkenis met The Smiths, hun romaticisme of hun dromerige indieklanken. Als studenten in de Engelse literatuur maken ze echt werk van narratieve en poëtische lyrics die perfect bij hun hartverscheurende muziek passen. Van het up-tempo Chorus Of Fools tot het trage Youth, elke song weet te ontroeren op zijn eigen ritme. Die ontroering zorgt voor een zekere warmte, en dat is mag ook wel eens ter afwisseling van al die elektronische synths waarmee we vandaag de dag overstelpt worden. Het is zelfs van Beach House's Teen Dream geleden dat een album nog dergelijke diepmenselijke emoties uitstraalde.


Ik kan u het hele album aanraden, maar enkele nummers verdienen toch een groter percentage van uw felbegeerde aandacht. Dat is bijzonder het geval voor het magistrale I Remember The Moonlight, een lied dat zelfs het niveau van There Is A Light That Never Goes Out aankan. Ook By The Seine en het uitbundige Just Like Dreamers doen mijn hart op hol slaan als een meisje van 9 op een concert van Justin Bieber. Qua lyriek is The Crookes Laundry Murder, 1922 dan weer een fenomenaal hoogtepunt.

Ten slotte nog dit: kijk eens goed naar de cover... geef toe dat de afbeelding een beetje op Morrissey lijkt.

Chasing After Ghosts is een zéér sterk debuut. Ja beste lezer, u hoort het goed, ik ben verliefd, op een album. Hopelijk bestaan daar gepaste therapieën voor.

Tracklist:

'Godless Girl'
'Chorus Of Fools'
'Just Like Dreamers'
'Bright Young Things'
'The Crookes Laundry Murder, 1922'
'Youth'
'I Remember Moonlight'
'Bloodshot Days'
'Carnabetian Charms'
'By The Seine'
'City Of Lights'

I Remember The Moonlight


By The Seine

dinsdag 15 maart 2011

Virgo Four - Crayon Box


Hét nummer van de week: deze geniale house song uit Ressurection, een verzameling van enkele nooit uitgebrachte nummers uit 1984-89 van het duo Virgo Four a.k.a Merwyn Sanders en Eric Lewis. Dat duo heeft trouwens maar één album uitgebracht. Maar hun self-titeld meesterwerk uit 1989 wordt wel niet zelden het beste house-album ooit genoemd.



Download gratis via RCRD.LBL!

Airlines - Visions EP


Er is bijzonder weinig bekend over Airlines a.k.a ΔIRLINΞS, zelfs de juiste schrijfwijze staat zoals u merkt niet vast. Wat ik wel zeker weet is dat dit bandje uit L.A. aan een debuutalbum werkt, en dat ze ondertussen ons al eens laten proeven van hun kunnen met een eerste EP, Visions.

Airlines maakt electro electro-pop die me wat doen denken aan Future Islands en Yeasayer. Erg charmante muziek dus! Vooral Burial Grounds en Neon Moon vind ik de moeite, maar de dreamy titeltrack mag er ook wezen.

Ik ben benieuwd wat we in de toekomst nog van deze heren (en misschien ook dames) mogen verwachten.

Trouwens, verwar deze release vooral niet met Vision Airlines, een vliegtuigmaatschappij uit Georgia.

Download de EP gratis (of tegen vergoeding) via bandcamp.

Tracklist:

1 Burial Grounds
2 Visions
3 Colors
4 Neon Moon

Adventure - Lesser Known


Lesser Known is het het geweldige nieuwe van de inderdaad niet zo bekende Adventure a.k.a. Benny Boeldt uit Baltimore (maar afkomstig uit North Carolina). Zijn sound grijpt duidelijk wat terug naar de 80's, maar trek zijn originaliteit vooral niet te vlug in twijfel. Men hoort immers eveneens een hele boel futuristische en industriële electro en dancemuziek op het album, en verder zelfs een vleugje chill wave en tropical electro.

Deze gekke maar zeer geslaagde combinatie van synth disco en psychedelische elektronica zorgen voor een bijzonder opwindend feestalbum. Adventure behoort inmiddels tot de muzikale elite van Baltimore. Die status dankt hij aan zijn 'signee'-schap bij het locale maar internationaal uiterst befaamde Carpark Records (Beach House, Dan Deacon, Toro Y Moi, Belong, Cloud Nothings,...) en aan zijn vriendschap met de fantastische Dan Deacon, wiens gestoorde tunes vast en zeker een grote invloed heeft gehad bij de creatie van het nieuwe album. Boeldt speelde na zijn debuut uit 2008 trouwens een hele tijd in Dan Deacon's ensemble.


Het is wonderbaarlijk hoe Boeldt aan bijna elke songs op het album een heel andere sfeer kan geven, zonder dat het een onoverzichtelijke warboel wordt, al is dat misschien toch een beetje je de bedoeling (van vrienden van Deacon kan zoiets wel verwachten). Vergelijk de dark industrial nummers Lights Out en Relax The Mind met het vrolijke en tropische Feels Like Heaven of het instrumentale Open Door en u weet wat ik bedoel.

Daarnaast wordt Adventure ook soms vergeleken met M83, de Franse grootsmeester van de elektronische shoegaze. Dat geldt zeker niet voor alle nummers, maar die vergelijking valt zeker niet zomaar uit de lucht. Electric Eel heeft er wel wat van weg, al komt het net zo goed in de buurt van Fischerspooner. Mijn persoonlijke voorkeur gaat alvast uit naar het uitstekende popnummer Rio. Alles aan deze song zit ongelofelijk goed, de maten en verhoudingen kloppen..., dit is waarlijk dé perfecte popsong!


Lesser Known is een zonder meer een album dat Baltimore nog meer doet uitblinken in de indiewereld. U weet het misschien nog niet, maar na Brooklyn (NYC) is de hoofdstad van Maryland goed bezig om de hipste muzikale stad van de States te worden.

Misschien toch nog één bemerking? De vormgeving van cover art past best bij deze plaat, maar de grijze kleur lijkt me erg ongepast voor zo een levendig album. Ach, het zijn maar details...

Tracklist:

1. Open Door 2:55
2. Feels Like Heaven 4:32
3. Smoke And Mirrors 3:00
4. Fool’s Paradise 3:24
5. Rio 5:09
6. Lights Out 2:45
7. Relax The Mind 4:38
8. Another World 5:20
9. Electric Eel 7:03
10. Meadows 3:20

Adventure "Rio" by carparkrecords

Adventure "Feels Like Heaven" by carparkrecords